Stoltenberg zagotovil podporo zaveznicam na vzhodnem krilu Nata

Svet 11. Jun 202415:58 0 komentarjev
Foto: Ints Kalnins/REUTERS

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je ob obisku Rige znova obljubil, da bo zveza zaveznicam na vzhodnem krilu zagotavljala polno podporo v primeru napada nanje.

V latvijski prestolnici so se danes sestali voditelji devetih vzhodnoevropskih članic Nata ter Finske in Švedske, ki sta se nedavno pridružili zavezništvu. “Nato ima sile, vire, zmogljivosti in politično voljo za obrambo vsakega zaveznika,” je danes po srečanju z latvijskim predsednikom Edgarsom Rinkevicsom dejal generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg.

Ta se je v Rigi udeležil tudi srečanja t. i. deveterice iz Bukarešte, ki jo sestavlja devet vzhodnoevropskih članic Nata: Bolgarija, Češka, Estonija, Madžarska, Latvija, Litva, Poljska, Romunija in Slovaška. “Današnje srečanje predstavlja tako simbolično kot praktično platformo za usklajevanje naših stališč glede nadaljnje krepitve zavezništva, regionalne varnosti in podpore Ukrajini,” je ob tem dejal gostitelj, latvijski predsednik Rinkevics.

Večina izmed deveterice vzhodnoevropskih članic Nata je med najzvestejšimi podpornicami Ukrajine v luči ruske agresije. Izjema v tem primeru sta zlasti Madžarska in Slovaška, ki sta ju na vrhu zastopala veleposlanika in ne predsednika države ali vlade.

Srečanja sta se poleg Stoltenberga udeležila tudi švedski premier Ulf Kristersson in finski predsednik Alexander Stubb, katerih državi sta se pred kratkim pridružili severnoatlantskemu zavezništvu. Voditelji so srečanje izkoristili za priprave na bližajoči se vrh Nata, ki bo julija v Washingtonu, kjer bodo obenem obeležili 75 let od ustanovitve zveze Nato.

Foto: Ints Kalnins/REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!