Streljanje v centru Prage: na Češkem bo v soboto dan žalovanja

Svet 22. Dec 202306:37 1 komentar
Praga
Na Češkem bo v soboto dan žalovanja za žrtvami strelskega napada (Foto: David W Cerny/REUTERS)

Na Češkem bo v soboto dan žalovanja za žrtvami napada na Karlovi univerzi v Pragi. V četrtkovem napadu je 24-letnik ubil 14 ljudi, še 25 jih je pa ranil.

Prebivalci češke prestolnice so v četrtek zvečer na kraju streljanja prižigali sveče in polagali rože.

Dan žalovanja je v četrtek zvečer naznanil češki premier Petr Fiala. “Težko je najti besede, s katerimi bi izrazili obsodbo na eni strani, na drugi pa bolečino in žalost, ki ju v teh dneh pred božičem občuti naša celotna družba,” je dejal.

V soboto bodo zastave na javnih poslopjih izobešene na pol droga, opoldne pa se bodo žrtev spomnili z minuto molka. Številne kulturne in športne dogodke so odpovedali, poroča britanski BBC.

Streljanje na filozofski fakulteti v Pragi
Foto: Shaykh Sulaiman/X

Streljanje je na filozofski fakulteti Karlove univerze v središču Prage odjeknilo okrog 15. ure. Napadalec je začel streljati na hodnikih in v učilnicah stavbe, medtem ko so se osebje in študenti poskušali s pohištvom zabarikadirati v posameznih prostorih.

Policija je sporočila, da je bil napadalec, ki naj bi ga “eliminirali”, 24-letni študent univerze brez predhodne kazenske kartoteke. So pa pri njem našli “ogromno orožja in streliva”, je v četrtek pojasnil načelnik policija Martin Vondrašek.

Iskati so ga začeli že pred streljanjem, saj so v manjšem kraju Houston blizu Prage našli njegovega očeta mrtvega. Policija je prejela obvestilo, da je osumljenec na poti v prestolnico, kjer naj bi se imel namen ubiti. Evakuirali so drugo poslopje univerze, kjer naj bi se udeležil predavanja, a so jih le malo zatem zaradi streljanja že poklicali v glavno stavbo univerze.

Deset ljudi hudo ranjenih

Vse žrtve je po navedbah policije ubil znotraj poslopja. Po poročanju medijev je med njimi vsaj nekaj njegovih študentskih kolegov. Od 25 ranjenih jih je 10 huje.

Policija strelca povezuje s smrtjo njegovega očeta, obenem pa sumi, da je povezan še z umorom mladega moškega in njegove dvomesečne hčerke, ki so ju v gozdu na obrobju Prage našli mrtva pretekli petek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje