Podrobnosti najhujšega zločina v novejši zgodovini Črne gore

Svet 13. Avg 202208:15 > 14. Avg 2022 15:17 1 komentar
Črna gora
Stevo Vasiljević/REUTERS

Po tragedinji na Cetinju, v kateri je 34-letni napadalec ubil 10 ljudi, med njimi tudi dva otroka, je črnogorska vlada razglasila tridnevno žalovanje. Preiskava največjega zločina v novejši zgodovini Črne gore sicer še ni zaključena, a nekaj podrobnosti, kaj se je v petek pravzaprav zgodilo, je že znanih. En človek, ki je bil ranjen v streljanju, se še bori za življenje.

34-letni prebivalec Cetinja V. B. je včeraj popoldne s puško ubil deset ljudi in jih ranil šest, ubit pa je bil tudi sam. Tragedija, ki je Črna gora ne pomni, se je zgodila v cetinjskem naselju Medovina. Da se je na Cetinju zgodila tragedija za celotno družbo, je med drugimi dejala vršilka dolžnosti vrhovne državne tožilke Maja Jovanović.

Indicev, da bo V. B. izvedel kaznivo dejanje, ni bilo, se je pa v zadnjem času spremenilo njegovo obnašanje, poroča N1 Beograd. Podatkov o tem, da bi se 34-letnik v preteklosti sprl ali celo napadel najemnike, ni. Hudega kaznivega dejanja ne bi smeli povezovati s kakršnimi koli protipravnimi ravnanji iz preteklosti, so sporočili iz policije.

Po uradnih informacijah, ki jih navajajo črnogorske Vijesti, je V. B. prve strele izstrelil med 15. in 16. uro, ko je ubil člane družine Pajović Martinović, ki so najemali njegovo stanovanje. Najprej je ubil otroka, stara 11 in osem let, nato je streljal na njuno mater, ki je kasneje podlegla poškodbam. Med naslednjimi žrtvami V. B. so bili njegovi sosedje, pa tudi stric.

“Streljal je na družino, katere člani so kot najemniki bivali v stanovanjih njegove hiše v naselju Medovina,” je po navedbah Vijesti povedal direktor Uprave policije (UP) Zoran Brđanin, ki je prav tako potrdil, da se je to streljanje zgodilo okoli 15.30. “Takrat je s strelnim orožjem, lovsko puško, vzel življenje otrokoma, starima osem in enajst let, ter poškodoval njuno mamo, ki je poškodbam podlegla v zdravstveni ustanovi,” je dodal Brđanin in pojasnil, da je napadalec z istim strelnim orožjem streljal tudi na druge, pri čemer jih je ubil še sedem, šest pa jih je ranil.

Okoli 15.30 je V. B. poklical osebo, katere identiteta zaenkrat še ni razkrita, in ji sporočil, da je ubil najemnike. Pred tem je se je pogovarjal še z nekom, a policija za zdaj ni razkrila vsebine pogovora ali identitete sogovornika.

Napadalec naj bi streljal tudi na reševalce, ki so želeli pomagati ranjenim. V izmenjavi ognja je bil težko ranjen tudi uslužbenec policije. Policisti so proti V. B. izstrelili okoli 20 nabojev. Preiskava je pokazala, da ga je eden izmed policijskih nabojev huje ranil. S policije so še sporočili, da je strelec v nekem trenutku prenehal streljati.

Cetinje
Stevo Vasiljević/REUTERS

Kdo je ubil napadalca V. B., še vedno ni povsem znano. Po informacijah, ki so jih objavili črnogorski mediji, naj bi V. B. ustrelil someščan N. K., ki ga je sprva skušal nagovoriti, naj se preda. Da je V. B. ubil someščan in ne policija, je včeraj dejala tudi dežurna višja tožilka Andrijana Nastić.

Štiri od šestih ranjenih oseb zdravijo v Kliničnem centru Črne gore, pri čemer je še vedno ogroženo življenje enega človeka, ki je utrpel poškodbe glave in prsnega koša. V kliničnem centru zdravijo tudi policista, ki je bil ranjen v streljanju, a ni v smrtni nevarnosti. Tretja oseba, ki jo zdravijo tam, ima poškodovana jetra, četrta pa vrat, prsni koš in roko.

Osebi, ki sta bili v napadu ranjeni in ju zdravijo v cetinjski bolnišnici, sta izven smrtne nevarnosti.

“Črna gora je veliko izgubila”

Zaradi tragedije oziroma “tragičnem dogodku brez primere, ki je povzročil smrt črnogorskih državljanov”, je črnogorska vlada razglasila tridnevno žalovanje. Premier Dritan Abazović je vse državljane že včeraj pozval, naj bodo v mislih z družinami in prijatelji žrtev.

“Kaj reči na tej točki? Črna gora je veliko izgubila. Težko se bo vrniti v družbeno normalnost,” je v odzivu po obisku ranjenih dejal črnogorski premier. Tudi predsednik države Milo Đukanović je na Twitterju strelski pohod označil za tragedijo brez primere. “Žalujočim družinam in vsem, ki so izgubili svoje najdražje, izrekam iskreno sožalje. Vsi mi kot družba moramo biti solidarni z njimi v teh težkih časih,” je zapisal in ranjenim zaželel čimprejšnje okrevanje.

Premier Robert Golob premierju Črne gore Abazoviću in svojcem preminulih izreka iskreno sožalje ob tragičnem dogodku na Cetinju, prav tako napad ostro obsoja, so prek Twitterja sporočili z vlade. Tudi zunanja ministrica Tanja Fajon je na Twitterju izrekla iskreno sožalje družinam žrtev in prebivalcem Črne gore.

Črnogorski notranji minister Filip Adžić je na novinarsko vprašanje, ali meni, da bi lahko policija reagirala hitreje, odgovoril, da se mu zdi prezgodaj govoriti o tem. “V tem trenutku nikakor ne bi želel obremenjevati družin, ki trpijo in s katerimi sočustvujemo,” je dejal in dodal, da je po njegovih informacijah policist, ki je poskušal ustaviti storilca, utrpel poškodbo glave in ramen.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje