Superjahta ruskega oligarha znova morala zapustiti pristanišče

Magazin 04. Apr 202220:44 0 komentarjev
Solaris
Yoruk Isik/REUTERS

Približno 547 milijonov evrov vredna superjahta ruskega oligarha Romana Abramoviča je danes zapustila še eno pristanišče.

Superjahta ruskega oligarha Romana Abramoviča z imenom Solaris, je danes zapustila pristanišče v turškem mestu Bodrum. Podjetje Global Ports Holding (GPH) s sedežem v Londonu, ki upravlja terminal, kjer je bila oligarhova jahta zasidrana, je bilo namreč prisiljeno ukrepati, poroča Guardian.

Podjetje GPH je bilo te dni deležno mnogih pritiskov, naj svoje storitve odreče ruskemu oligarhu. Tudi pravni strokovnjaki so namigovali, da je podjetje s tem, ko je Abramovičevi jahti dovolilo pristan, nase prevzelo “zelo veliko tveganje”.

Pristanišče Bodrum je eden od 22 terminalov, ki ga upravlja podjetje GPH. Tiskovni predstavnik podjetja sicer ni želel komentirati, zakaj je jahta Solaris danes zapustila pristanišče, dodaja Guardian.

Je pa v nedeljo družba v izjavi za medije dejala, da nimajo “nikakršnih pooblastil, da bi sprejeli ali zavrnili katerokoli jahto”, so pa sklenili, da ne bodo sprejeli nobene storitvene pristojbine ali drugih plačil v zvezi z njenim privezom, poroča Guardian. V družbi so dodali, da privez jahte Solaris ni kršil britanskih sankcij zoper Rusijo in ruske posameznike, ker se je “domnevni prekršek zgodil v pristanišču zunaj Združenega kraljestva, kjer GPH nima nobenega lastništva ali pooblastil v skladu z veljavnimi zakoni”.

Superjahta je zdaj zasidrana ob plaži Yalikavak na jugozahodu Turčije, poroča pomorska služba Marine Traffic.

Kot smo poročali, Abramovič je skupaj z več ruskimi milijarderji na seznamu sankcioniranih Rusov v državah članicah Evropske unije (EU). EU si namreč prizadeva izolirati predsednika Vladimirja Putina in njegove zaveznike zaradi ruske invazije na Ukrajino.

Jahta Solaris je dolga 140 metrov, pluje pa pod bermudsko zastavo. Po poročanju medijev je vredna približno 547 milijonov evrov, na njej je bazen, pa tudi helidrom. V pristanišče Bodrum se je zasidrala 22. marca. Kot smo poročali, je skupina ukrajinskih mornarjev njen pristanek skušala preprečiti, pa jim to ni uspelo. Mediji poročajo, da ima Abramovič v lasti pet tovrstnih superjaht.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!