VIDEO: Skupina Ukrajincev skušala preprečiti pristanek jahte ruskega oligarha

N1 video 22. Mar 202216:32 0 komentarjev

Skupina ukrajinskih mornarjev je skušala preprečiti, da bi superjahta v lasti ruskega oligarha Romana Abramoviča v ponedeljek pristala v pristanišču turškega mesta Bodrum. Tja jo je ruski oligarh, ki se je znašel na seznamu sankcioniranih Rusov v državah članicah Evropske unije, premaknil iz Črne gore.

V ponedeljek je skupina ukrajinskih mornarjev skušala blokirati pot superjahti Solaris, ko je ta pristajala v pristanišču v počitniškem letovišču Bodrum na jugozahodu Turčije, poroča Reuters.

Tiskovna agencija je poobjavila posnetke, ki jih je sprva objavilo združenje izseljencev “Ukrajinci v Bodrumu”. Kot poroča Reuters, so bili mornarji opremljeni z ukrajinskimi zastavami. Ko so skušali preprečiti, da bi jahta pristala v pristanišču, pa so vzklikali “Brez vojne v Ukrajini”.

Ko se je februarja začela vojna v Ukrajini, so bili mornarji v Rimu. Od tam naj bi se vrnili v Ukrajino, pa so bile njihove letalske povezave odpovedane, zato so prispeli v turški Bodrum, poroča Reuters. Predsednica združenja Irina Demiroglu je za tiskovno agencijo pojasnila, da je bil protest spontan, zanj pa so se odločili, ko so videli, da se jahta bliža pristanišču.

Kot smo poročali, je jahta v lasti ruskega oligarha Romana Abramoviča, ki je skupaj z več ruskimi milijarderji na seznamu sankcioniranih Rusov v državah članicah Evropske unije (EU). EU si namreč prizadeva izolirati predsednika Vladimirja Putina in njegove zaveznike zaradi ruske invazije na Ukrajino.

Abramovičeva jahta Solaris v Turčiji
Yoruk Isik/REUTERS

Jahta Solaris je prispela v letovišče Bodrum, potem ko je obšla vode držav EU, ki so oligarha sankcionirale. Kot smo poročali, je bila superjahta pred tednom dni opažena v bližini obmorskega letovišča Tivat v Črni gori, tja pa naj bi priplula iz Barcelone.

Jahta z imenom Solaris je dolga 140 metrov, pluje pa pod bermudsko zastavo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!