Suša razkrila vas, ki je bila dolgo potopljena

N1 video 12. Feb 202221:55 0 komentarjev
POTOPLJENA VAS
REUTERS

Meritve vremenoslovcev v Španiji in na Portugalskem nakazujejo, da sta bili državi letos priča drugemu najbolj sušnemu januarju po letu 2000. Zaradi dolgotrajne suše so se pokazale ruševine portugalske vasice, ki je bila pred 70 leti ob izgradnji jezu poplavljena.

“Tega še nikoli nisem videl,” je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal 76-letni Carlos Perdigao ob pogledu na ruševine kamnitih hiš vasi Vilar v osrednjem delu Portugalske, ki jo je po odprtju jezu leta 1954 z vodo prekrila reka Zezere.

Vas obdaja razpokana rumena zemlja, kar je še en znak suše med sicer običajno deževno zimsko sezono. Letošnja suša je po besedah Ricarda Deusa iz portugalske meteorološke agencije IPMA izjemna zaradi svoje “intenzivnosti, obsega in dolžine”.

Od 55 portugalskih jezov je 24 le napol polnih. V petih pa je manj kot 20 odstotkov vode, kažejo podatki programa EU za opazovanje Zemlje Copernicus.

Ena najbolj sušnih je pokrajina Algarve na jugu Portugalske, ki je med najbolj priljubljenimi evropskimi turističnimi destinacijami.

Španska vas duhov privablja turiste

Življenje v vasi Aceredo v španski regiji Galicija je zamrznilo 1992. Takrat je namreč vas poplavila voda, s katero so ustvarili rezervoar. Zdaj je ta skoraj prazen, napolnjenih je le 15 odstotkov. Znižana vodna gladina pa je razkrila pozabljeno vas.

S srhljivimi, sivimi ruševinami vas duhov na meji med Portugalsko in Španijo privablja turiste. Med sprehajanjem po blatnih poteh, ponekod razpokanih zaradi suše, obiskovalce pričakajo porušene strehe, opeke in les, ki je bil nekoč del tramov ter vrat. V vodnjaku je voda, ki še vedno teče iz zarjavele cevi. Ob nekdanji kavarni so zloženi zaboji s praznimi steklenicami piva, ob kamnitem zidu pa je zarjavel avto.

Zaradi suše zmanjšana tudi proizvodnja energije

V Španiji je januarja padla le četrtina običajne količine padavin v tem mesecu. Zaradi suše, ki se je začela konec lanskega leta, so prizadeti kmetijski pridelki, zato imajo kmetje težave z zagotavljanjem hrane za živino. Prav tako je zmanjšana proizvodnja energije v hidroelektrarnah.

Portugalske oblasti so na začetku tega meseca prepovedale petim hidroelektrarnam uporabo vode za proizvodnjo elektrike, da bi je bilo dovolj za ljudi. Skoraj 30 odstotkov električne energije na Portugalskem se sicer proizvede v hidroelektrarnah.

Španske vodne zaloge so trenutno na manj kot 45 odstotkov običajnega obsega. Najhuje je v Andaluziji na jugu in Kataloniji na severovzhodu države.

Suše ena najresnejših posledic podnebnih sprememb

Znanstveniki opozarjajo, da bodo pogostejše in intenzivnejše suše imele velik vpliv na klimatsko občutljivejše regije, saj se zvišuje tveganje naravnih nesreč, kot so gozdni požari.

“Te suše so eno od najresnejših posledic podnebnih sprememb,” je povedal okoljski znanstvenik Filipe Duarte Santos z Univerze v Lizboni. “Dokler se ne bodo korenito zmanjšali izpusti toplogrednih plinov, se bodo težave nadaljevale,” je dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!