Švedska premierka: Referendum o priključitvi Natu je “slaba ideja”

Svet 28. Apr 202218:40 > 18:46 2 komentarja
Magdalena Andersson
Magdalena Andersson (PROFIMEDIA)

Na Švedskem in Finskem trenutno poteka razprava o tem, ali naj državi zaprosita za članstvo v zvezi Nato. Ob tem izstopa izjava švedske premierke Magdalene Andersson, ki je menila, da vprašanje priključitve Natu ni primerno za referendum.

Ideja o priključitvi Švedske in Finske zvezi Nato je v zadnjih tednih vse glasnejša, pri čemer pa referendum o tem vprašanju ni v načrtih švedske vlade. V primeru, da švedski poslanci sprejmejo odločitev, da bo država zaprosila za članstvo v Natu, švedska premierka Magdalena Andersson meni, da je to zadeva, ki “ni primerna za referendum,” oziroma da je referendum o tem vprašanju “slaba ideja.”

Švedska premierka je svoje stališče utemeljila z argumentom zaupnost informacij o nacionalni varnosti. “Veliko informacij o nacionalni varnosti je zaupnih; tak referendum zahteva pomembne informacije, ki ne morejo biti predmet razprave /…/,” je dejala po navedbah Reutersa.

Poleg švedskega parlamenta o argumentih za oziroma proti priključitvi Natu trenutno razpravljajo tudi v vladajoči socialdemokratski stranki premierke Andersson. V stranki so doslej namreč nasprotovali švedski priključitvi zvezi Nato.

Na Švedskem in Finskem je do začetka ruske invazije na Ukrajino veljajo prepričanje, da je vojaška nevtralnost najboljša možnost. V zadnjih tednih pa se je javno mnenje korenito spremenilo – denimo: podjetje, ki opravlja raziskave javnega mnenja Demoskop, je ugotovilo, da je 20. aprila 57 odstotkov Švedov podpiralo švedsko priključitev Natu, kar je več kot marca, ko je priključitev podprlo 51 odstotkov vprašanih, še povzema Reuters.

Se obeta blokada Hrvaške?

Da bosta državi predvidoma kmalu sprejeli odločitev o priključitvi Natu, sta pred približno dvema tednoma v Stockholmu napovedali švedska premierka Andersson in finska premierka Sanna Marin. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je medtem danes izrazil prepričanje, da bo postopek pridružitve Švedske in Finske, če se bosta za to odločili, potekal hitro, piše STA. Nenazadnje sta državi tesni partnerici Nata.

Bi pa se postopek potrjevanja njunega članstva lahko zapletel zaradi blokade Hrvaške. Po pisanju STA je hrvaški predsednik Zoran Milanović ta teden zahteval, da hrvaški sabor blokira članstvo Švedske in Finske v Natu, dokler Zahod ne pritisne na bošnjaško stranko SDA Bakirja Izetbegovića, da pristane na spremembo volilne zakonodaje v Bosni in Hercegovini.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje