Švedski glasbeniki zahtevajo prepoved sodelovanja Izraela na Evroviziji

Magazin 30. Jan 202413:25 8 komentarjev
Noa Kirel
Noa Kirel, lanska predstavnica Izraela na Evroviziji (Foto: PROFIMEDIA)

Več kot tisoč švedskih glasbenikov je Evropsko radiodifuzno zvezo (EBU) pozvalo, naj Izrael zaradi vojne v Gazi izključi s tekmovanja za Pesem Evrovizije.

V odprtem pismu, ki ga je v ponedeljek objavil švedski časnik Aftonbladet, so umetniki iz države gostiteljice Pesmi Evrovizije Švedske navedli, da pričakujejo, da bo organizator dosleden v svojem odnosu do držav, ki “kršijo demokratične vrednote in človekove pravice”.

Ker so tudi Rusiji leta 2022 zaradi vojne z Ukrajino prepovedali nastop na Evroviziji, je več kot tisoč umetnikov, ki so podpisali pismo, poudarilo, da je treba enako načelo uporabiti tudi za Izrael, piše N1 Srbija.

V odgovoru na pozive je EBU sporočil, da Izrael ne bo izključen iz tekmovanja, ker gre za “nepolitični dogodek, ki z glasbo združuje občinstvo po vsem svetu”.

Od začetka spopadov med izraelskimi silami in palestinskim gibanjem Hamas, ki so izbruhnili po napadu Hamasa na izraelske civiliste 7. oktobra, je bilo ubitih že več kot 26.000 ljudi, večinoma žensk in otrok. Več kot 65.000 je ranjenih.

Evrovizija se bo letos odvijala v švedskem mestu Malmö, saj je lani v Liverpoolu zmagala švedska pevka Loreen s pesmijo Tattoo. Izrael bo pesem, s katero se bodo predstavili na evrovizijskem tekmovanju, razkril 11. marca. Slovenijo bo zastopala Raiven s pesmijo Veronika. Prisluhnite skladbi in si oglejte videospot.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje