Tanja Fajon v pogovoru za N1: Premier se bo z ministrico sestal zvečer (VIDEO)

Potem ko so Socialni demokrati zaradi objektivne odgovornosti pri nakupu stavbe na Litijski cesti pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan pozvali k odstopu, so se danes tudi o tem pogovarjali predsedniki koalicijskih strank na sestanku pri premierju Robertu Golobu. Predsednica SD Tanja Fajon je v oddaji N1 STUDIO neposredno po tem sestanku povedala, da se bo premier z ministrico Švarc Pipan sestal zvečer in verjetno potem sporočil odločitev. Zagotovila, da bo sledil odločitvi SD, Fajon sicer nima. "Zdaj puščice letijo v vse smeri, zato si želim, da organi pregona raziščejo, kaj se je dogajalo," je še poudarila.

V ponedeljek zvečer se je sestalo predsedstvo Socialnih demokratov. Obravnavali so objektivno odgovornost pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan pri spornem nakupu stavbe na Litijski cesti in soglasno sklenili, da ministrico pozovejo k odstopu. Poudarili so, da pričakujejo, da bo predsednik vlade Robert Golob odločitev njihove stranke spoštoval.

Vprašanj je sicer še vedno več kot odgovorov. Bo ministrica Dominika Švarc Pipan odstopila? “Na poziv se bom odzvala jutri,” je v ponedeljek za N1 dejala ministrica. A odziva še ni. Prav tako še ni jasno, kaj bo storil predsednik vlade.

Danes dopoldne so se pri premierju sestali predsedniki koalicijskih strank. Predsednica Socialnih demokratov in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je v oddajo N1 STUDIO prišla takoj po končanem sestanku. Poudarila je, da je šlo za reden sestanek predsednikov koalicijskih strank in da so govorili predvsem o izhodiščih pokojninske reforme in o medijski zakonodaji. Zadevi okoli ministrice so namenili slabih pet minut, saj je od včeraj bolj malo novega, je povedala. “Nas pa je predsednik vlade obvestil, da je ministrico poklical in da se bosta zvečer srečala,” je dejala. Tako ministrica pričakuje, da bo predsednik vlade po večernem sestanku sporočil odločitev.

“Ministrico sem včeraj obvestila o sklepu predsedstva, verjetno si je tudi ona vzela čas za razmislek. Predsedstvo stranke je ravnalo zelo zrelo, dali smo priložnost ministrici in nekdanjemu generalnemu sekretarju na pravosodnem ministrstvu, da pojasnita. Potem smo soglasno sprejeli sklep, da jo pozovemo k odstopu,” je še dejala podpredsednica vlade.

“Za vse morajo veljati enaki vatli”

Kaj torej v stranki pričakujejo od premierja? “Tako predsednik vlade kot tudi ministrica in nekdanji generalni sekretar (Uroš Gojkovič, op. a.) si želimo pojasniti zadeve. Veliko dvomov je v javnosti, veliko nejasnosti. Ampak imamo organe pregona in oni so tisti, ki presojajo krivdno odgovornost. Mi o tem včeraj nismo govorili, saj to ni naša naloga. Kot javni funkcionar, če nimaš zaupanja zaposlenih ali javnosti, ne moreš opravljati svojega dela. To se je od ministrice pričakovalo, da postopki neodvisnih organov nemoteno tečejo. Če pa se bo izkazalo, da je vpleten kdorkoli iz naše stranke – za vse morajo veljati enaki vatli. Zdaj puščice letijo v vse smeri in zato si želim, da organi pregona raziščejo, kaj se je dogajalo,” je poudarila. Je pa Fajon nedvoumno dejala, da pričakujejo, da se bo spoštovala odločitev predsedstva SD in da “o drugih scenarijih trenutno sploh noče razmišljati”.

Zagotovila, da bo premier Golob sledil pozivu SD k odstopu ministrice Švarc Pipan, Tanja Fajon nima, je dejala. “Predsedstvo je kot najvišji organ sprejelo tudi, da smo prav mi štirje ministrska ekipa. To isto predsedstvo je sprejelo sklep, da ministrico pozovemo k odstopu,” je dodala. “Narobe bi bilo od mene pričakovati, da prejudiciram, kaj bo, če bo. Tudi javnost je po mojem pričakovala, da se odločno odzovemo. Ministrici je vmes umrl oče, imeli smo težko situacijo. Mislim pa, da smo včeraj imeli res odgovorno razpravo.”

Fajon ministrici vsaj dvakrat svetovala, naj odstopi

Fajon je dejala, da je to, da se stranka odreče ministru, res nehvaležna situacija. “Svetovala sem ji, naj se sama umakne. V situaciji, ko se mora predsedstvo odreči ministru, to ni enostavno.”

Kako pa predsednica SD razume to, da Švarc Pipan ni želela odstopiti? “Cenim to, da sta si tako ministrica kot Uroš Gojkovič vzela čas in želela razjasniti okoliščine. A pri tem gre za nekaj več, ko si javni funkcionar … Ministrico zelo spoštujem kot osebo, ampak v politiki smo tisti, ki smo imenovani s strani ljudstva ali stranke, zelo hitro objektivno odgovorni. Zato sem ministrici vsaj dvakrat predlagala, naj razmisli o odstopu.”

Prav tako Fajon meni, da imata tako nekdanji generalni sekretar Gojkovič kot tudi ministrica Švarc Pipan po svoje prav in da se njuni zgodbi pravzaprav ne razlikujeta. “Ampak jaz nisem raziskovalka.”

“V tej zgodbi veliko kazanja s prstom”

Ministrica Švarc Pipan je po neuradnih informacijah N1 na predsedstvu prst uperila tudi v generalnega sekretarja stranke Klemna Žiberta. “Kolikor je v tej zgodbi kazanja s prstom … Če je kaj, dajte prijavo. Za generalnega sekretarja lahko rečem, da ta delo zelo v redu opravlja. Ampak jasno je, da spremlja projekte in dela ministrstev. Nima pa tiste zadnje odločitve, ki jo sprejme vodja ministrstva.”

Pa so odločitev o usodi Švarc Pipan sprejeli tudi z mislijo na evropske volitve? Podpora SD namreč trenutno raste, vladajočemu Gibanju Svoboda pa pada, poleg tega bi poslanska razprava o interpelaciji, ki jo je zoper ministrico Švarc Pipan vložila SDS, potekala prav v času volilne kampanje pred evropskimi volitvami. “Kot predsednica stranke sem opravila veliko pogovorov in posvetov, kaj je prava pot. Pretehtalo je to, da je slovenska javnost želela več odgovorov in da ministrici ni več zaupala, tudi ne ekipa na ministrstvu. To zame ni lahka pot, je pa edina pravilna, da lahko normalno izpeljemo postopke. Tu zadaj ni računice, prav nasprotno. Moti me, ko ljudje to govorijo. Nismo lopovi, delamo zelo korektno in iskreno. Če je pa kdo delal kaj narobe, naj organi to ugotovijo.”

Nekdanja evropska poslanka je še dodala: “Moram pa reči, da so evropske volitve zame izredno pomembne, saj Evropa danes močno drvi v napačno smer z divjim porastom skrajne desnice. Želim se pogajati in pogovarjati z najboljšimi kandidati, kakšna bo vloga Slovenije v EU. Ne želim, da bomo stranke v tem pogledu tekmovale na domačem političnem parketu.”

Tanja Fajon in Klemen Žibert
Glavni tajnik SD Klemen Žibert in predsednica SD Tanja Fajon. (Foto: Žiga Živulović jr. /Bobo)

Po informacijah N1 bo pravosodno ministrstvo v primeru odhoda Dominike Švarc Pipan začasno, dokler stranka ne najde njenega naslednika, vodil kohezijski minister iz vrst SD Aleksander Jevšek. “Eno je, kaj mi želimo, eno pa je, kaj bo predlagal predsednik vlade. Najprej je na ministrici in predsedniku vlade, da povesta, kje smo,” je glede začasnega vodenja ministrstva še nekoliko skrivnostna predsednica SD, ki pa naših informacij ni zanikala.

“Izjemno sem razočarana, da ugleden zdravnik tako mirno in hladno s prstom kaže na stranko, ki da je lopovska. Jaz nisem vzela enega evra in se ne počutim kot lopov. Če ima doktor Brecelj karkoli o komerkoli, je dolžen obvestiti pristojne organe. So ljudje v stranki, ki jih je to prizadelo, prizadelo je tudi mene. Razmišljamo o marsikateri potezi. Bi pa morali ljudje na položajih brzdati svoje besede,” pa je predsednica SD komentirala navedbe kirurga in predsednika premierjevega strateškega sveta za zdravstvo Erika Breclja. Spomnimo, ta je dejal, da je “SD skorumpirana in plenilska stranka”, na N1 pa smo razkrili, da v stranki razmišljajo celo o tožbi.

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate v spodnjem posnetku: