Švedski premier o nerealnih zahtevah Turčije: So stvari, ki jih ne moremo dati

Svet 08. Jan 202316:34 0 komentarjev
Ulf Kristersson
TT News Agency/Henrik Montgomery via REUTERS

Vlada v Stockholmu je optimistična, da bo Turčija na koncu ratificirala pristopne protokole Švedske k zvezi Nato, čeprav Švedska ne more izpolniti vseh zahtev, s katerimi Ankara pogojuje svojo zeleno luč, je sporočil švedski premier Ulf Kristersson. Finski zunanji minister Pekka Haavisto je medtem danes dejal, da se bo njegova država Natu pridružila skupaj s sosednjo Švedsko, saj da se jim ne mudi tako zelo, da bi se zavezništvu pridružili brez sosede.

Turčija, ki pogojuje vstop Švedske in Finske v zvezo Nato, je postavila nekatere zahteve, ki jih Švedska ne more sprejeti, je danes izjavil švedski premier Ulf Kristersson. “Turčija je potrdila, da smo storili, kar smo obljubili, vendar pa želi tudi stvari, ki ji jih ne moremo in nočemo dati,” je dejal na varnostni konferenci v mestu Sälen.

“Prepričani smo, da bo Turčija sprejela odločitev, ne vemo le, kdaj,” je na varnostni konferenci, ki se je udeležuje tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, ocenil Kristersson. Kot je dejal, bo to odvisno od notranje politike v Turčiji in “sposobnosti Švedske, da pokaže svojo resnost”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po ruskem napadu na Ukrajino sta Švedska in Finska po desetletjih nevtralnosti maja letos zaprosili za članstvo v Natu. Voditelji Nata so ju nato na junijskem vrhu uradno povabili k članstvu, pristopne protokole pa morajo ratificirati vse države članice.

Doslej je njuna pristopna protokola ratificiralo 28 od skupno 30 članic zveze, končno soglasje morata dati le še madžarski in turški parlament. Vendar pa Turčija ratifikacijo pogojuje z več zahtevami, med drugim z izročitvijo več oseb, ki jih Ankara obravnava kot teroriste. Pri tem gre v prvi vrsti za domnevne borce v Turčiji prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK) in privržence islamskega klerika Fethullaha Gülena.

Švedska
Od leve proti desni: Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg, švedski premier Ulf Kristersson in nekdanja premierka Magdalena Andersson (TT News Agency/Henrik Montgomery via REUTERS)

Večina turških zahtev se sicer nanaša na Švedsko in ne na Finsko. Vendar pa je finski zunanji minister Pekka Haavisto na konferenci danes dejal, da se bo njegova država Natu pridružila skupaj s sosedo. “Finski se ne mudi v Nato tako zelo, da ne bi mogli počakati, da Švedska dobi zeleno luč,” je zagotovil Haavisto.

Švedska je v začetku decembra turškim oblastem izročila Mahmuta Tata, ki je v Turčiji obsojen na šest let in deset mesecev zapora zaradi članstva v PKK. Sredi istega meseca pa je nato švedsko vrhovno sodišče preprečilo izročitev turškega novinarja Bülenta Kenesa, ki ga Turčija obtožuje vpletenosti v poskus državnega udara leta 2016, kar je sprožilo kritičen odziv Ankare.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!