Švedski premier po sežigu Korana: če je “zakonito”, ni “nujno primerno”

Svet 30. Jun 202315:14 2 komentarja
Koran
PROFIMEDIA

Po sredinem protestu v Stockholmu, med katerim je protestnik po predhodnem dovoljenju policije pred glavno mošejo sežgal več strani Korana, se je odzval švedski premier Ulf Kristersson. "Mislim, da samo zato, ker so nekatere stvari zakonite, niso nujno primerne," je dejal. Policija je sicer po dogodku sprožila preiskavo.

Švedski premier Ulf Kristersson je v odzivu na sredin protest v Stockholmu, med katerim je posameznik zažgal Koran, izrazil prepričanje, da čeprav so nekatere stvari zakonite, to še ne pomeni, da so primerne. O posledicah incidenta, ki je sprožil val razburjenja v mnogih večinsko muslimanskih državah, Kristersson ni želel ugibati.

Predsednik švedske vlade je na novinarski konferenci povedal, da ima po incidentu veliko ljudi razlog za premislek, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Mislim, da samo zato, ker so nekatere stvari zakonite, niso nujno primerne,” je dejal Kristersson.

Spomnimo, v sredo je 37-letni Salwan Momika, ki je pred nekaj leti iz Iraka pobegnil na Švedsko, pred glavno mošejo v Stockholmu sežgal več strani Korana, kar mu je predhodno dovolila tamkajšnja policija. Koran je poteptal, vanj vstavil slanino in zažgal več strani, preden ga je zaprl in ga brcal kot nogometno žogo, pri tem pa mahal s švedsko zastavo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Švedska policija je prošnji protestnika pred sredinimi dogodki ugodila in v odločitvi pojasnila, da varnostna tveganja v povezavi s sežigom Korana niso takšne narave, da bi po veljavni zakonodaji upravičila zavrnitev protesta. Po protestu je policija vendarle odprla preiskavo v zvezi s sežigom.

švedska
Protestni sežig Korana. (Foto: PROFIMEDIA)

Na prvi dan kurban bajrama

Sveto knjigo je zažgal ravno na dan, ko so muslimani začeli praznovanje enega svojih najpomembnejših praznikov, štiridnevnega kurban bajrama.

Več muslimanskih držav, med njimi Savdska Arabija, Irak in Iran, je ostro obsodilo sežig Korana. Maroko je v odziv odpoklical svojega veleposlanika na Švedskem in povabil na pogovor švedskega odpravnika poslov v Rabatu, nekaj deset protestnikov pa je vdrlo v švedsko veleposlaništvo v Iraku. Stavbo so mirno zapustili po tem, ko so na območje prispele varnostne sile.

Vdor protestnikov v Bagdadu je konservativni švedski premier označil za povsem nesprejemljivega, sicer pa je izrazil mnenje, da bi se morali osredotočiti na pomembne stvari in pri tem navedel članstvo v Natu, na katerega Švedska čaka že več kot eno leto od vložitve prošnje. Sredin incident je ta cilj znova postavil pod vprašaj.

Podoben protest je na Švedskem namreč potekal že januarja, ko so protestniki pred turškim veleposlaništvom sežgali sveto knjigo islama, kar je sprožilo jezo v Istanbulu.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je takrat Švedski sporočil, naj se za vstop v Nato ne trudi zaman. “Dokler boste vi in vaše varnostne sile dovolili, da se zažge in raztrga moja sveta knjiga, Koran, ne bomo potrdili vaše vključitve v Nato,” je dejal.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje