Švedsko tožilstvo zaključilo preiskavo sabotaže na Severnem toku

Svet 07. Feb 202412:48 0 komentarjev
Severni tok 2
PROFIMEDIA

Švedsko tožilstvo, ki preiskuje sabotažo na plinovodih Severni tok v Baltskem morju leta 2022, je sporočilo, da zaključuje preiskavo, saj da v tej zadevi ne velja švedska jurisdikcija. Celovita preiskava namreč ni ugotovila ničesar, kar bi kazalo na to, da so Švedska ali švedski državljani vpleteni v napad v mednarodnih vodah.

Ugotovitev, da Švedska v zadevi nima pristojnosti, je danes sporočil državni tožilec Mats Ljungqvist, pristojen za preiskavo. V izjavi, ki jo je objavilo državno tožilstvo, so zapisali še, da je bil glavni namen preiskave “ugotoviti, ali so v dejanje vpleteni švedski državljani in, ali je bilo za izvedbo dejanja uporabljeno švedsko ozemlje”.

Obsežna preiskava ni pokazala, da bi bila Švedska ali švedski državljani vpleteni v napad, ki se je zgodil v mednarodnih vodah, je dejalo tožilstvo. Po besedah Ljungqvista so analizirali veliko število premikov ladij, prav tako pa opravili obsežno preiskavo kraja incidenta.

“Sabotaža ni bila usmerjena proti Švedski”

Švedska obveščevalna agencija Sapo pa je v izjavi sporočila, da sabotaža ni bila usmerjena proti Švedski in ni predstavljala grožnje nacionalni varnosti.

V bližini danskega otoka Bornholm v Baltskem morju je bilo 26. septembra 2022 zabeleženih več eksplozij, kmalu zatem pa so na treh od štirih cevi plinovoda Severni tok 1 in 2, po katerem je ruski plin prihajal v Evropo, odkrili puščanje. Plinovod Severni tok, ki poteka pod morjem med Rusijo in Nemčijo, je bil v središču geopolitičnih napetosti, saj je Rusija prekinila dobavo plina Evropi, domnevno zaradi sankcij Zahoda proti Moskvi v povezavi z njeno invazijo na Ukrajino. Cevovodi sicer niso delovali, ko je prišlo do puščanja, vendar so še vedno vsebovali plin, ki je uhajal skozi vodo in v ozračje.

Preiskavo eksplozij so sprožile Švedska, Danska in Nemčija. Odgovornosti zanje ni prevzel nihče. Rusija je namigovala, da za eksplozijo stojita Ukrajina ali ZDA, medtem ko so ZDA in evropski zavezniki eksplozije označili kot sabotažo, za katero naj bi stala Moskva.

Ameriški Washington Post in nemški Der Spiegel sta novembra lani usklajeno objavila, da je napad na plinovod Severni tok usklajeval ukrajinski vojaški častnik, pri čemer sta se sklicevala na anonimne vire v Ukrajini in Evropi. Ukrajinska vojska je poročanje medijev zavrnila, Washington Post pa je ob tem zatrdil, da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski z operacijo ni bil seznanjen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!