Svet EU z ukrepi pomoči oboroženim silam petih držav, tudi BiH

Svet 01. Dec 202216:23 0 komentarjev
BiH, EU
PROFIMEDIA

Svet EU je danes v okviru Evropskega mirovnega instrumenta (EPF) sprejel ukrepe pomoči v podporo oboroženim silam v petih državah, tudi v BiH. Ta bo prejela pomoč v vrednosti deset milijonov evrov. Odločitev je del prizadevanj EU za nadaljnjo krepitev sodelovanja na področju varnosti s partnerji na Zahodnem Balkanu, so sporočili v Bruslju.

Svet EU je ob BiH danes sprejel ukrepe pomoči v podporo še oboroženim silam v Gruziji, Libanonu in Mavretaniji ter v podporo napotitvi ruandskih obrambnih sil v Mozambiku.

Novi ukrepi pomoči povečujejo stalno podporo Evropske unije partnerskim državam v Afriki, vzhodnega partnerstva in na Zahodnem Balkanu ter širijo geografski doseg EPF na južno sosedstvo, so ob tem zapisali v sporočilu Sveta EU. “Evropski mirovni instrument še naprej kaže svojo prožnost in učinkovitost pri odzivanju na potrebe naših partnerjev,” je povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Kaj pomoč prinaša BiH?

Kot so v zvezi z BiH sporočili s Sveta, bo ukrep pomoči v okviru EPF okrepil zmogljivosti oboroženih sil BiH z izboljšanjem in nadgradnjo opreme brigade za taktično podporo. Z zagotavljanjem ustrezne opreme bo pomagal BiH prispevati tudi k vojaškim misijam in operacijam skupne varnostne in obrambne politike EU.

Nadalje bo omogočil hitro razporeditev bataljona, ki ga je določila zveza Nato, bodisi kot del misije ali operacije EU bodisi v drugih formatih. Omogočil pa bo tudi financiranje terenske opreme, ključnih orodij za vojaški inženiring ter kemične, biološke, radiološke in jedrske opreme.

Svet, v okviru katerega se danes v Bruslju sestajajo ministri EU za notranji trg in industrijo, pristojni za konkurenčnost, je sprejel tudi ukrep pomoči v vrednosti 20 milijonov evrov v korist gruzijskih obrambnih sil, v vrednosti šest milijonov evrov v podporo libanonskih oboroženih sil in v vrednosti 12 milijonov evrov v korist oboroženih sil Mavretanije.

Sprejel je tudi ukrep pomoči v vrednosti 20 milijonov evrov za podporo nadaljnje namestitve ruandskih obrambnih sil v provinci Cabo Delgado v Mozambiku. Ta napotitev se je začela julija lani na zahtevo mozambiških oblasti kot odgovor na boj proti terorizmu, so še sporočili s Sveta.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!