Nov poskus Viktorja Orbana, da bi utišal kritične glasove pred volitvami

Svet 27. Nov 202318:16 > 18:34 5 komentarjev
Charles Michel in Viktor Orban v Budimpešti
Charles Michel in Viktor Orban v Budimpešti (Foto: PROFIMEDIA)

Predlog zakona o obrambi nacionalne suverenosti, ki ga je v parlament nedavno poslala madžarska vlada, predstavlja po mnenju komisarke Sveta Evrope za človekove pravice Dunje Mijatović veliko tveganje za človekove pravice. Madžarske poslance je pozvala, da predlog zakona zavrnejo. Predlog predvideva, da bi v državi kriminalizirali financiranje volilnih kampanj iz tujine in ustanovili urad za zaščito suverenosti s širokimi pooblastili.

Madžarski predlog zakona o obrambi nacionalne suverenosti po mnenju komisarke Sveta Evrope za človekove pravice Dunje Mijatović “predstavlja veliko tveganje za človekove pravice, zato ga je treba opustiti”. Z zakonom naj bi kriminalizirali financiranje volilnih kampanj iz tujine in ustanovil urad za zaščito suverenosti s širokimi pooblastili.

Vodjo novoustanovljenega urada za zaščito suverenosti bi v skladu s predlogom imenoval predsednik vlade, pristojen pa bi bil za “odkrivanje in preiskovanje organizacij, ki prejemajo sredstva iz tujine … z namenom vplivanja na voljo volivcev”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Urad za zaščito suverenosti bi imel “neomejena pooblastila za pridobivanje občutljivih podatkov in zasebnih informacij od vsakogar, brez nadzora in pravnih sredstev”, je v izjavi opozorila Mijatović. Dodala je, da je predlog zakona “zelo ohlapen”, zato bi lahko urad svoja pooblastila po njenem mnenju uporabil proti vsem, ki jih vlada obravnava kot svoje nasprotnike.

Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice je madžarski parlament pozvala, naj zavrne ta predlog ter “uporabi svoje pristojnosti za zaščito človekovih pravic in temeljnih svoboščin v skladu z Evropsko konvencijo in temeljnimi vrednotami Sveta Evrope”. Madžarski poslanci naj bi sicer razpravo o predlogu zakona začeli v torek. Svet Evrope predlog vidi kot poskus vlade premierja Viktorja Orbana, da bi utišala kritične glasove pred volitvami v Evropski parlament in lokalnimi volitvami prihodnje leto, še poroča AFP.

Charles Michel in Viktor Orban
Foto: PROFIMEDIA

Michel skuša omiliti napetosti med EU in Madžarsko

Dlje časa trajajoče napetosti med Madžarsko in EU je v Budimpešti vsaj nekoliko skušal pomiriti predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki se je srečal tudi z Orbanom.

Madžarski premier je na Facebooku pozdravil “koristno razpravo” z Michelom, pri čemer ni navedel več podrobnosti. “Srečanje je trajalo nekaj več kot dve uri in je vključevalo poglobljeno razpravo” o pismu, ki ga je Orban prejšnji teden poslal predsedniku Evropskega sveta, pa je po srečanju sporočil neimenovan evropski uradnik.

Madžarski premier je namreč prejšnji teden v pismu pozval k “nujnemu ponovnemu razmisleku” o strategiji EU glede Ukrajine ter zagrozil z uporabo veta pri odločitvah v zvezi s to državo na prihajajočem decembrskem vrhu EU. Orban je v pismu obsodil evropsko strategijo do Ukrajine, ob tem pa kategorično zavrnil novo finančno pomoč Ukrajini v višini 50 milijard evrov in začetek pristopnih pogajanj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje