“Svet se spreminja, potreba po spoštovanju človekovega dostojanstva ostaja”

Svet 17. Maj 202317:17 5 komentarjev
Predsednica republike Nataša Pirc Musar
Predsednica republike Nataša Pirc Musar(TWITTER

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v govoru na vrhu Sveta Evrope danes ostro obsodila rusko agresijo na Ukrajino, njenim prebivalcem pa zagotovila nadaljnjo pomoč Slovenije. Podprla je prizadevanja, da bi odgovorni za zločine v Ukrajini zanje tudi odgovarjali. Kot pomemben korak pri tem je izpostavila vzpostavitev registra škode v Ukrajini.

To je po navedbah iz njenega urada dejala v splošni razpravi na vrhu v islandski prestolnici Reykjavik, s katerega so medtem sporočili, da so v okviru Sveta Evrope (SE) vzpostavili register škode, ki jo je v Ukrajini povzročila ruska agresija. Sporočili so tudi, da je Slovenija med 40 od 46 držav članic Sveta Evrope, ki so ga podprle.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je poudarila pomen enotnosti pri zagovarjanju skupnih vrednot SE – človekovih pravic, demokracije in vladavine prava – ki Slovenijo po njenih besedah vodijo že od njene osamosvojitve in pridružitve Svetu Evrope pred 30 leti.

Kot glavno vprašanje našega časa in razlog za vrh je Pirc Musar izpostavila trend nazadovanja na področju demokracije, pravne države, človekovih pravic in pravic manjšin. Članice SE je pozvala k obratu tega trenda, izpolnitvi obveznosti ter spoštovanju skupnih standardov. Poudarila je tudi pomen zagotovitve podpore Svetu Evrope “kot vodilnemu in nepogrešljivemu varuhu pravnih obveznosti in skupnih standardov na področju pravne države, pravic manjšin in človekovih pravic na naši celini”.

Kot temeljno obveznost, ki je skupna vsem državam članicam SE, pa je izpostavila izvrševanje sodb Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) v celoti in pravočasno. Poudarila je, da Slovenija odločno podpira nadzorni mehanizem za izvrševanje sodb in vse druge neodvisne nadzorne mehanizme SE. Naraščajoči trend neizvrševanja sodb ESČP pa je označila za zaskrbljujoč in nesprejemljiv.

Poudarila je še vlogo Sveta Evrope kot oblikovalca standardov za sedanje in prihodnje izzive na področju človekovih pravic, kot sta regulacija uporabe umetne inteligence in uveljavljanje pravice do zdravega in čistega okolja.

“Svet se morda spreminja, vendar ostaja potreba po spoštovanju človekovega dostojanstva še naprej tako pomembna kot doslej,” je še izpostavila. Izrazila je pripravljenost, da bo kot predstavnica Slovenije prispevala k temu, da bodo vrh zaključili z močnim in pozitivnim sporočilom za prihodnost SE “in za vse nas v Evropi”.

Predsednica Pirc Musar se bo danes udeležila še zaključne razprave vrha, na katerem bo z ostalimi voditelji držav in vlad 46 držav članic sprejela politično deklaracijo o nadaljnji krepitvi demokracije, človekovih pravic in vladavine prava. Ob robu bo imela tudi več dvostranskih srečanj, so še sporočili iz njenega urada.

Prvi dan vrha, v torek, je z irskim premierjem Leom Varadkarjem vodila eno od tematskih okroglih miz, namenjeno razpravi o potrebi priznavanja odgovornosti za hudodelstva v Ukrajini. Imela je tudi več dvostranskih srečanj, med drugim s komisarko za človekove pravice SE Dunjo Mijatović in islandskim kolegom Gudnijem Thorlaciusom.

Svet Evrope
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje