Svet v primežu vročinskega vala: temperaturni rekordi v Evropi, ZDA in Aziji

Svet 17. Jul 202315:00 0 komentarjev
Vročina Francija
PROFIMEDIA

Svet je v primežu vročinskega vala in rekordnih temperatur. Temperaturni rekordi padajo v Evropi, ZDA in Aziji.

Prebivalci mnogih držav tako v Evropi kot drugod po svetu se še naprej soočajo s hudim vročinskim valom in temperaturnimi rekordi.

Na Balkanu rdeče opozorilo

Temperature na Siciliji in Sardiniji bodo po napovedih Evropske vesoljske agencije dosegle za celino rekordnih 48 stopinj Celzija, rdeči alarmi zaradi izjemnih vročinskih obremenitev pa gorijo tudi po Balkanu, poročajo tuje tiskovne agencije.

V Italiji tudi danes v 16 večjih mestih velja najvišje opozorilo zaradi izjemne vročine, po napovedih meteorologov pa bodo temperature v Rimu v torek dosegle 42 ali celo 43 stopinj, kar je krepko več od trenutnega rekorda, ko je živo srebro avgusta 2007 v italijanski prestolnici doseglo 40,5 stopinje Celzija.

V nedeljo se je živo srebro predvsem na jugu države in otokih že povzpelo do 40 stopinj Celzija. Toliko so po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa namerili v Agrigentu, Caltanissetti, Catanii in Ragusi na Siciliji, v Olbii in Oristanu na Sardiniji ter v Tarantu v Apuliji. Najhuje je bilo v Sirakuzah ob jugovzhodni obali Sicilije, kjer so izmerili 41 stopinj, v Rimu in Firencah pa je bila najvišja temperatura v nedeljo 37 stopinj Celzija.

Svetovna meteorološka organizacija (WMO) je danes sporočila, da so temperaturo 48,8 stopinje Celzija, ki so jo avgusta 2021 izmerili na italijanskem otoku Sicilija, potrdili kot evropski celinski temperaturni rekord. Ob tem so pojasnili, da bodo na podlagi tega rekorda merili trenutni vročinski val v Evropi. Prejšnji potrjeni temperaturni rekord v celinski Evropi je bil 48 stopinj Celzija. Izmerili so ga 10. julija 1977 v Atenah. Nov temperaturni rekord bi sicer običajno objavili v strokovni reviji, vendar pa je WMO pojasnila, da tega še ni imela priložnosti storiti.

Vročina ne kaže znakov popuščanja

Drugod po Južni Evropi vročina prav tako ne kaže znakov popuščanja. Atenska Akropola je danes v času najvišjih temperatur še tretji dan zapored zaprta za obiskovalce, temperature čez 40 stopinj Celzija pa bodo še nekaj dni vztrajale tudi v španski Andaluziji in na Kanarskih otokih ter Cipru.

Pred visokimi temperaturami svarijo tudi zdravstvene oblasti na Balkanu. Temperature se bodo okoli 40 stopinj Celzija gibale v Srbiji, Črni gori, Romuniji, Bolgariji, Albaniji, Severni Makedoniji in na Hrvaškem ter Kosovu. Najvišje opozorilo zaradi visokih temperatur je za jug države izdal tudi madžarski meteorološki urad.

Vroč afriški zrak nad celino prinaša tudi povečano nevarnost za nastanek gozdnih požarov, predvsem na območjih, kjer obstaja nevarnost nastanka neviht. Strokovnjaki prebivalcem svetujejo, da med 10. in 17. uro ne zapuščajo zaprtih prostorov.

Vročina v Rimu
PROFIMEDIA

Rekordne temperature tudi v Aziji

V vasi Sanbao v kitajski regiji Šindžjang so v nedeljo namerili rekordnih 52,2 stopinje Celzija, je danes sporočila kitajska meteorološka agencija. Zaradi vročine so oblasti opozorile na možnost naravnih nesreč med poletjem. Rekordno temperaturo bi sicer kmalu lahko namerili tudi na Japonskem, poleg vročine pa del Azije pesti tudi močno deževje.

Vas Sanbao leži na obrobju mesta Turpan na severozahodu Kitajske, kjer so oblasti zaposlenim in učencem odredile, naj v času najhujše vročine ne zapuščajo svojih domov. V nekaterih delih mesta je temperatura tal v nedeljo dosegla kar 80 stopinj Celzija, mestne oblasti pa so zato mobilizirale posebna vozila, s katerimi zalivajo glavne prometne poti.

Tudi na Japonskem bi lahko namerili nov temperaturni rekord. Živo srebro bi se namreč v prihodnjih dneh lahko povzpelo nad temperaturo 41,1 stopinje Celzija, ki je bila zabeležena leta 2018 v mestu Kumagaya.

V japonski prestolnici Tokio in več drugih mestih so v letošnjem poletju že večkrat namerili skoraj 40 stopinj Celzija, v nedeljo pa so ponekod po državi zabeležili najvišje temperature v več kot štirih desetletjih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poleg visokih temperatur se del Azije sooča tudi z močnim deževjem ter posledičnimi poplavami in zemeljskimi plazovi. Najhuje je trenutno v Južni Koreji, kjer je zaradi monsunskega deževja umrlo že najmanj 40 ljudi, še devet pa jih pogrešajo. Na severu Indije je medtem v preteklih tednih zaradi monsunskega deževja umrlo 90 ljudi, na Japonskem pa poročajo o najmanj sedmih smrtnih žrtvah.

V ZDA požari zahtevali smrtne žrtve

Ameriška Nacionalna vremenska služba (NWS) je v nedeljo izdala opozorila pred hudo vročino za najmanj 14 zveznih držav ZDA na območju, kjer živi okrog 100 milijonov ljudi, zgodovinski vročinski val na jugozahodu in jugu ZDA se nadaljuje. Težave ponekod po državi povzročajo tudi gozdni požari ter intenzivna neurja in poplave.

Najbolj vroče je bilo v nedeljo v slavni Dolini smrti, v kalifornijski puščavi na meji z Nevado, kjer so uradno namerili 53 stopinj Celzija. S tem sicer to območje ni preseglo rekorda 56,7 stopinje Celzija iz leta 1913, so pa rekordne temperature izmerili drugod po državi.

V Las Vegasu v Nevadi so v nedeljo izmerili 47,7 stopinje Celzija, v Phoenixu v Arizoni pa se je v nedeljo prekinil niz 17 zaporednih dni s temperaturami nad 43 stopinjami Celzija, pred tem pa so v četrtek, petek in soboto izmerili več kot 47 stopinj. V tej zvezni državi trenutno divja tudi 13 požarov v naravi.

Mesta na zahodni obali Kalifornije, kot so Los Angeles, San Francisco in San Diego, so se najhujši vročini izognila s pritokom hladnejšega zraka iz Tihega oceana. Huje pa je v notranjosti zvezne države, saj se je začela sezona požarov v naravi.

Gori tudi v Oregonu in še naprej tudi v Kanadi, kjer je dim množice gozdnih požarov konec tedna znova dosegel severni del ZDA. V Kanadi se je količina zemljišč, ki so doslej v letu 2023 pogorela v uničujočih gozdnih požarih, v soboto povzpela na rekordnih deset milijonov hektarov.

V nedeljo je med bojem proti požaru na severozahodu Kanade umrl gasilec, le nekaj dni pred tem pa je 19-letna ženska izgubila življenje pri gašenju požara v Britanski Kolumbiji.

Vročina v ZDA
PROFIMEDIA

V Miamiju prvič izdali opozorilo pred vročino

Na skrajnem jugu ZDA na Floridi so medtem v Miamiju prvič v zgodovini izdali opozorilo pred hudo vročino. Tam je vročinski indeks že več kot mesec dni zapored kazal več kot 37 stopinj, v nedeljo pa se je segrelo na skoraj 44 stopinj Celzija. Za razliko od Kalifornije na drugi strani ZDA Floridi lega ob oceanu ne pomaga, saj so temperature voda Atlantika pri obali višje od 30 stopinj.

Medtem ko ima južni del ZDA težave z vlažno vročino, druge dele države še naprej pestijo nenadna intenzivna neurja in poplave, ki pa ne prinašajo temperaturnega olajšanja, saj je občutek vlažne tropske vročine hujši od suhe puščavske. Poplave in neurja so v Pensilvaniji v soboto in nedeljo zahtevale tudi najmanj pet življenj.

Takšno stanje se bo v ZDA nadaljevalo najmanj še teden dni, verjetno pa še dlje, pravijo strokovnjaki NWS. Po podatkih zvezne Agencije za varstvo okolja (EPA) se vročinski valovi v večjih ameriških mestih pojavljajo vse pogosteje in intenzivneje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!