V Grčiji napovedana peklenska vročina: za nekaj ur bodo zaprli tudi Akropolo

Potovanja 14. Jul 202311:37 0 komentarjev
Akropola
PROFIMEDIA

V Grčiji danes in jutri pričakujejo temperature nad 40 stopinjami Celzija. Oblasti so se zato odločile, da bodo za nekaj ur zaprle tudi Akropolo v Atenah, javne uslužbence pa pozivajo, naj v čim večji meri delajo od doma.

V velikem delu Grčije danes in v soboto pričakujejo temperature krepko nad 40 stopinjami Celzija in oblasti ljudi pozivajo k previdnosti. V odziv na vročino, ki pesti tudi dobršen del preostale Evrope, bo med drugim danes, najverjetneje pa tudi v soboto, v najbolj vročih urah dneva za obiskovalce zaprta atenska Akropola.

Antični spomenik in najbolj obiskana turistična znamenitost v Grčiji bo za zaščito tako zaposlenih kot obiskovalcev danes zaprt med 12. in 17. uro po lokalnem času, je danes sporočila grška kulturna ministrica Lina Mendoni. Kot je pojasnila za javno televizijo ERT, bo ob pričakovanih temperaturah med 40 in 41 stopinj občutek dejanske temperature na vrhu hriba še precej višji.

Akropola, ki jo je lani obiskalo več kot tri milijone ljudi, je sicer odprta od 8. do 20. ure po lokalnem času. Nekatere druge antične znamenitosti v bližini, med drugi atenska agora, ostajajo odpre, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Javne uslužbence pozivajo, naj delajo od doma

V luči izjemne vročine so oblasti v državi sprejele tudi nekatere druge ukrepe. Javne uslužbence pozivajo, naj v čim večji meri delajo od doma. Sodelavci dostavnih služb pa naj dela ne bi začenjali pred 17. uro. Rdeči križ je v četrtek ob vznožju Akropole turistom začel deliti plastenke vode, da bi čakajoče zaščitili pred najmočnejšim soncem, so na območju postavili tudi nadstreške.

Vročinski val naj bi se nadaljeval tudi v prihodnjih dneh. Od nedelje nato pričakujejo še veter in zaradi izjemne sušnosti se v državi bojijo nevarnosti požarov. Vrnitve na za ta letni čas običajne temperature okrog 35 stopinj Celzija glede na besede vremenoslovcev še ni na vidiku, piše nemška tiskovna agencija dpa.

S podobno vročino se soočajo v še več evropskih državah, vključno s Francijo, Italijo in Španijo. Na Siciliji in Sardiniji naj bi se glede na pričakovanja temperature povzpele celo do 48 stopinj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!