Švica bi lahko diplomatsko zastopala Ukrajino v Rusiji

Svet 10. Avg 202219:10 0 komentarjev
Ukrajina
Nacho Doce/REUTERS

V Bernu so danes potrdili, da je Ukrajina zaprosila Švico, naj jo diplomatsko zastopa v Rusiji, s katero je Kijev v sporu zaradi vojaške agresije. Švicarsko zunanje ministrstvo je ob tem opozorilo, da bodo na tak dogovor morali pristati tudi v Moskvi.

Švica je kot nevtralna država od začetka ruske invazije na Ukrajino izrazila pripravljenost, da zagotovi diplomatsko pomoč in nastopi kot posrednica, kar je Kijev tudi sprejel.

Zunanje ministrstvo v Bernu je danes sporočilo, da je Ukrajina zaprosila, da Švica “prevzame mandat zaščitne sile” za Kijev v Rusiji, o čemer je pred tem poročal švicarski časnik Luzerner Zeitung.

Kot je pojasnilo ministrstvo, takšna zaščitna pooblastila državam “omogočajo ohranjanje odnosov na nizki ravni in zagotavljanje konzularne zaščite državljanom druge države”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva je za AFP potrdila, da so bila pogajanja o tem zaključena. Drugih podrobnosti o trajanju in vsebini pogajanj ni navedla. Je pa ob tem poudarila, da mora Rusija dati soglasje, da bi mandat zaščitne sile lahko začel veljati.

To bi se sicer lahko izkazalo za težavno, saj je Moskva jezna zaradi odločitve Švice, da sledi Evropski uniji pri uvedbi sankcij proti Rusiji zaradi vojne v Ukrajini, pri čemer naj bi se spraševala, ali Švica še vedno velja za nevtralno.

Švica ima dolgo tradicijo delovanja kot zaščitna sila in predstavlja druge države, kjer te nimajo svojega diplomatskega predstavništva. Prvič je to vlogo odigrala med francosko-prusko vojno v letih 1870 in 1871.

Od takrat je imela podobne mandate že mnogokrat. Med drugim zastopa ameriške interese v Iranu ter iranske v Kanadi in Egiptu, zastopa pa tudi Rusijo v Gruziji in obratno, še poroča AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!