Sydney ni več največje avstralsko mesto

ura za zemljo
Sydney (Foto: PROFIMEDIA)

Zaradi statistične podrobnosti je prvič po zlati mrzlici prestolnica avstralske zvezne države Viktorije, Melbourne, po številu prebivalcev prehitel Sydney.

Po podatkih iz popisa prebivalstva iz leta 2021 je v Melbournu živelo 4.875.400 prebivalcev, oziroma 18.700 več kot v Sydneyu, s čimer je prestolnica avstralske zvezne države Victoria postala najbolj obljudeno avstralsko mesto. To se je zgodilo potem, ko so zaradi statističnih zahtev spremenili meje mestnega območja. Avstralski zavod za statistiko (ABS) je namreč v popisu definiral mestno urbano območje kot območje mesta, v katerega so vključena vsa predmestja oziroma okrožja z več kot 10.000 prebivalci. Tako so pri izračunavanju prebivalstva v Melbournu vključili tudi okrožje Melton, ki je v času od zadnjega popisa preseglo število 10.000 prebivalcev.

Melbourne je posebej privlačen za priseljence iz Indije

Melbourne je postal najbolj obljudeno avstralsko mesto skoraj desetletje prej, kot so to predvidele zvezne oblasti. V demografskem poročilu za leto 2022 so predvidele, da se bo to zgodilo v desetih letih, okoli 2031 ali 2032. Liz Allen iz Avstralske državne univerze je za CNN povedala, da je povečanje števila prebivalstva v Melbournu v veliki meri posledica priseljevanja iz tujine, deloma pa tudi notranjih migracij v Avstraliji in povečanja rodnosti. “Melbourne je postal zelo privlačen za priseljence, ki so v Avstralijo prišli v zadnjih valovih priseljevanja, predvsem iz Indije. Večanje indijskih skupnosti v Melbournu pa potem spodbudi nove prihode iz Indije na območje mesta,” je razložila.

Melbourne
Melbourne (PROFIMEDIA)

Sydney lahko vrne udarec

Melbourne pa ni prvič največje avstralsko mesto po številu prebivalcev. V poznem 19. stoletju so zaradi zlate mrzlice, ki je zajela najmanjšo celino, mnogi Avstralci in priseljenci navalili v Viktorijo in v Melbournu je število prebivalcev naglo naraslo, tako da je mesto bilo večje od Sydneyja vse do leta 1905. Medtem, ko se nekateri prebivalci Melbourna veselijo novega starega naslova in “zmage” nad Sydneyjem, pa bi jim lahko prebivalci Sydneyja vrnili žogico in dokazali, da je njihovo mesto še vedno največje v Avstraliji.

Statistični zavod namreč pozna še eno definicijo mestnega območja, in sicer “mestno funkcionalno področje”, v katero se vštevajo manjši kraji ali področja, ki obkrožajo večje mesto, in v katerih živijo tisti prebivalci, ki v večjem mestu večinoma delajo, preživljajo prosti čas ali pa tam nakupujejo V tem primeru bi Sydney še vedno obdržal primat.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.