Wizz Air Abu Dhabi bo ponovno letel v Rusijo

Svet 10. Avg 202220:38 > 21:01
Wizz Air Abu Dhabi
Wizz Air

Po tem, ko so po začetku vojne v Ukrajini številne družbe prekinile stike z Rusijo, se je Wizz Air Abu Dhabi odločil, da obnovi linijo v Moskvo. Pravijo, da s tem odgovarjajo na povpraševanje potnikov.

Rusija je od napada na Ukrajino izolirana od mednarodne skupnosti. Številna podjetja bojkotirajo poslovanje v državi, letalske družbe in države pa uvajajo prepovedi letov in druge sankcije.

Vendar se je ena od letalskih družb odločila, da bo obnovila lete v Rusijo. Pravijo, da s to potezo odgovarjajo na povpraševanje potnikov. Iz Abu Dabija bo v Moskvo letel Wizza Air Abu Dhabi, letalske vozovnice so že v prodaji, prvi let pa bo 3. oktobra.

Gre za emiratsko hčerinsko podjetje Wizz Aira, ene najhitreje rastočih letalskih družb, ki ponuja nizkocenovne lete po Evropi. Wizz Air Abu Dhabi je bil ustanovljen decembra 2019. 49 odstotkov podjetja si lasti Wizz Air, 51 odstotkov pa je v lasti državnega podjetja Abu Dhabi Developmental Holding Company (ADQ). Wizz Air ima sicer hčerinsko družbo še v Združenem kraljestvu, ustanovili pa so jo za ublažitev težav po brexitu.

“Wizz Air Abu Dhabi je nacionalni prevoznik Združenih arabskih emiratov (ZAE) ter deluje v skladu z nacionalnimi predpisi in politikami ZAE. Letalska družba bo letela v Moskvo, da bi zadostila povpraševanju potnikov, ki želijo leteti v Rusijo in iz nje iz prestolnice ZAE. Vse nacionalne letalske družbe iz ZAE trenutno imajo direktne lete v Rusijo,” so sporočili iz podjetja. V Rusijo pa ne bosta leteli družbi iz Madžarske in Združenega kraljestva, saj so leti v Rusijo iz držav Evropske unije in Združenega kraljestva prepovedani.

Iz Združenih arabskih emiratov je sicer v Rusijo mogoče potovati s prevozniki Etihad, Emirates in FlyDubai. Wizz Air je linijo uvedel decembra 2021, a jo je po ruskem napadu na Ukrajino ukinil.

To bi lahko bil PR avtogol

Kako bodo to odločitev sprejeli potniki in ali bodo razumeli razliko med prevozniki, bo pokazal čas. Svetovalec za krizno komuniciranje z javnostmi Mark Borkowski je za CNN povedal, da bi se lahko zapletlo. Na to pa bodo pozorni tekmeci. “Opažam, da številne blagovne znamke preverjajo svojo odločenost,” je rekel.

Meni, da bi se podjetja ob oddaljevanju začetka vojne lahko odločila, da bodo dala prednost dobičku in ne vrednotam. Pričakuje, da bodo podjetja to odločitev spremljala z zanimanjem. “Lahko bi se izkazala za katastrofalno. Prevladali bodo komercialni interesi. Kljub temu pa je to tvegana poteza, ki bi se lahko postala PR avtogol,” je rekel.

Za letalsko družbo je sicer težko poletje. Junija so posneli izvršnega direktorja Wizz Aira Józsefa Váradija, kako je osebju naročil, naj med potovalnim kaosom premagajo utrujenost. Na to se je ogorčeno odzval sindikat pilotov in opozoril na varnostna tveganja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.