Talibani s streli v zrak razgnali protestnice v Kabulu

Svet 13. Avg 202211:18 0 komentarjev
Kabul, Afganistan
Fotografija je simbolična (Ali Khara/REUTERS)

Varnostne sile v Kabulu so s streli v zrak razgnale ženske, ki so na demonstraciji zahtevale pravice, ki so jih izgubile z vrnitvijo talibanov na oblast pred letom dni.

V luči prve obletnice talibanskega prevzema oblasti je danes v afganistanski prestolnici Kabul potekal protest žensk, ki so zahtevale pravico do dela in političnega udejstvovanja, a so varnostne sile shod hitro in nasilno zatrle, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Približno 40 žensk se je zbralo pred ministrstvom za izobraževanje v Kabulu in javno zahtevalo vrnitev dela pravic, ki so jih izgubile od padca Kabula 15. avgusta lani. Mnoge med protestom niso zakrile svojih obrazov.

Talibanske varnostne sile so protestnice hitro razgnale s streljanjem v zrak. Nekatere, ki so se zatekle v bližnje trgovine, pa so preganjali in pretepali s puškami. Prav tako so pretepli nekaj novinark, ki so poročale o prvem shodu žensk po več mesecih.

Po prevzemu oblasti so talibani sicer obljubili mehkejšo različico islamistične vladavine, ki je bila značilna za njihovo prvo obdobje na oblasti med letoma 1996 in 2001, vendar so na svoje obljube hitro pozabili. Več deset tisoč deklet je bilo izključenih iz srednjih šol, mnoge so tudi izgubile svoja delovna mesta. Prepovedana so jim bila daljša potovanja, če jih ne spremlja moški sorodnik, javne vrtove in parke v prestolnici pa lahko obiskujejo le ob dnevih, ko tam ni moških.

Maja je vrhovni vodja države in vodja talibanov Hajbatula Akundzada ukazal, da morajo biti ženske v javnosti popolnoma zakrite, vključno z obrazom. Nekatere so se sprva temu uprle in organizirale manjše proteste, vendar so talibani to gibanje hitro zatrli.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!