Tartufi letos drobni, kar jih najdejo, prodajo za vrtoglave zneske

Svet 13. Okt 202211:25 2 komentarja
Beli tartufi
Profimedia

Kilogram istrskega tartufa stane več tisoč evrov, poleg tega pa obstaja še ena težava – preprosto ga ni.

Vlado Božić, lovec na tartufe, ki se je z ekipo Dnevnika Nove TV podal na iskanje te redke in drage gobe, z “ulovom” ni bil zadovoljen, poroča Dnevnik.hr. “Enostavno jih ni. Drobni so kot poprovo zrno, in potem jih pes med kopanjem razmaže po tleh,” pove.

“In tako je lahko ure in ure. Tisto, kar najdemo, pa je premalo,” pravi Božić. “Nikoli ni bilo tako. Bile so boljše, slabše in dobre sezone, a ne spomnim se, da je bilo kdaj tako,” še pove.

Zato so tudi tako dragi. Danes jih prodajajo po 3.000 evrov za kilogram. Na poti proti končnim uporabnikom letos dosegajo tudi vrtoglavih 7.000 evrov. Lastnik gostilne Robert Marušić opozarja, da je tartuf na blagovni borzi in da je normalno, da njegova cena leti v nebo. “Cena je visoka, ne zaradi hrvaških potreb, ampak evropskih,” pojasnjuje Marušić.

“To je naš glavni izdelek”

In tako bo vse do padca temperatur. Visoke temperature in suša, pojasni Marušić, so pripomogle k temu, da je motovunski gozd prazen. “Dokler ne bomo oblekli dolgih rokavov, plaščev in dežnih plaščev, ne bo belih tartufov,” slikovito pojasni.

Tudi lovec na tartufe Saša Benčić ni zadovoljen z letošnjo sezono. “Ne vem, kaj naj rečem, upam, da bo sezona belega tartufa boljša, saj je to naš glavni izdelek. Še je čas,” pojasnjuje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje