Tečaji nasmehov: po treh letih mask se Japonci ponovno učijo smejati (VIDEO)

Svet 05. Jun 202311:08 3 komentarji

Uporaba zaščitnih mask je bila na Japonskem zelo razširjena že pred pandemijo covida-19. Javnomnenjska raziskava pa je pokazala, da 55 odstotkov ljudi maske še vedno nosi tako pogosto kot med pandemijo. Ljudje se zdaj celo udeležujejo tečajev, na katerih se učijo ponovne aktivacije obraznih mišic in nasmehov.

Zaščitne maske v deželi vzhajajočega sonca niso bile nič nenavadnega že pred covidom, saj so jih mnogi uporabljali, ko so bili prehlajeni ali so imeli težave s senenim nahodom.

Uporaba mask je s pandemijo postala praktično samoumevna, japonska vlada pa je ukrep obveznih mask odpravila šele marca letos. A mnogi so v treh letih pozabili, kakšno je življenje brez njih. 20-letna Himavari Jošida je ena od njih. “Med covidom nisem prida uporabljala obraznih mišic,” je povedala za Sky News.

Zdaj je najela inštruktorico nasmehov, saj se pripravlja za vstop na trg dela in hoče ponovno obuditi sposobnost nasmehov. Jošido in druge tečajnike, predvsem mlade ljudi, uči Keiko Kavano. Ena od vaj je raztegovanje kotičkov ustnic v nasmeh pred ogledalom.

Podjetje Keiko Kavano nosi ime Egaoiku, kar se prevaja kot vzgoja nasmehov. Lastnica opaža, da se je zanimanje za njene tečaje štirikratno povečalo, tudi za terapije ena na ena, ki stanejo 7.700 jenov oziroma okoli 51 evrov.

Tečaj nasmehov na Japonskem Tečaj nasmehov na Japonskem
REUTERS/Kim Kyung-Hoon
Tečaj nasmehov na Japonskem Tečaj nasmehov na Japonskem
REUTERS/Kim Kyung-Hoon
Tečaj nasmehov na Japonskem Tečaj nasmehov na Japonskem
REUTERS/Kim Kyung-Hoon
Tečaj nasmehov na Japonskem Tečaj nasmehov na Japonskem
REUTERS/Kim Kyung-Hoon

“Mislim, da potreba po nasmehih narašča,” je dejala Kavano ob dejstvu, da se na Japonsko bolj množično vračajo turisti. Prepričana je, da so Japonci zaradi splošnega občutka, da živijo v varni državi, manj nagnjeni nasmehom kot zahodnjaki, ta trend pa se je zaradi vse pogostejšega nošenja mask samo še okrepil. “Nasmeh sporoča, da nekomu nisi grožnja,” je dodala.

Javnomnenjska raziskava japonske radiotelevizije je pokazala, da 55 odstotkov Japoncev maske še vedno nosi tako pogosto kot v času ukrepov. Maske je povsem nehalo uporabljati le osem odstotkov ljudi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje