Teheran obsodil vmešavanje ZDA v domače zadeve Irana

Svet 22. Jun 202118:17 0 komentarjev
iran
Majid Asgaripour/WANA/REUTERS

V Teheranu so se danes odzvali na ameriške kritike rezultatov iranskih predsedniških volitev. Tiskovni predstavnik iranske vlade je sporočil, da ameriška vlada ni v stanju, da bi komentirala volilni proces v Iranu ali katerikoli drugi državi.

Iran je danes po kritiki rezultatov iranskih predsedniških volitev s strani ameriškega zunanjega ministrstva obsodil vmešavanje ZDA v svoje domače zadeve. Tiskovni predstavnik iranske vlade Ali Rabiej je obsodil oceno ministrstva za zunanje zadeve ZDA, da volitve niso bile svobodne in poštene.

“Vlada ZDA ni v stanju, da bi komentirala volilni proces v Iranu ali katerikoli drugi državi,” je še dejal Rabiej.

Na predsedniških volitvah minuli petek je skrajno konservativni klerik Ebrahim Raisi prejel 62 odstotkov glasov podpore. Več kot polovica volivcev se volitev ni udeležila.

Z ameriškega zunanjega ministrstva so dan po iranskih volitvah sporočili, da obžalujejo, da Iranci niso imeli priložnosti, da bi sodelovali v “svobodnem in poštenem volilnem procesu”.

Iran in ZDA veljata za zagrizena sovražnika že več kot 40 let. Odnosi med državama so se dodatno poslabšali, ko je bivši predsednik ZDA Donald Trump leta 2018 sprejel enostransko odločitev o umiku ZDA iz mednarodnega sporazuma o iranskem jedrskem programu iz leta 2015 ter uvedel nove sankcije proti Iranu.

Iran
Majid Asgaripour/WANA/REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!