Telefone v šolah bo prepovedala še ena država

Digitalno 02. Dec 202312:01 5 komentarjev
Uporaba telefonov v šolah
Uporaba telefonov v šolah (Foto: PROFIMEDIA)

Ker so otroci vse manj pismeni, se je Nova Zelandija odločila za prepoved mobilnih telefonov in drugih pametnih naprav v šolah.

V zadnjem letu vse več držav, predvsem v Evropi, omejuje uporabo mobilnih telefonov v osnovnih in srednjih šolah. Zdaj je popolno uporabo pametnih naprav med poukom napovedala tudi Nova Zelandija.

Novozelandski premier Christopher Luxon, ki prihaja s konservativnih vrst, je ta teden napovedal prepoved mobilnih telefonov v novozelandskih šolah.

Vlada se je za potezo odločila zaradi vse nižje pismenosti med mladimi. V preteklosti so namreč novozelandske šole slovele po visoki izobraženosti in pismenosti učencev, danes pa je stopnja branja in pisanja padla do te mere, da tamkajšnji raziskovalci opozarjajo na krizo izobraževanja, povzema Index.hr.

Po zadnjih raziskavah dobrodelne novozelandske organizacije Education Hub iz lanskega leta, več kot ena tretjina 15-letnikov komaj zna brati ali pisati. “Telefone bomo prepovedali, ker si želimo, da se naši otroci učijo, učitelji pa poučujejo,” je ob napovedi povzel Luxon.

Podobne poteze so že testirale nekatere evropske države. Med drugim Združene države Amerike, Velika Britanija, Nizozemska in Francija. Septembra so se o možnosti omejitev mobilnih telefonov v šolah pogovarjali tudi na Hrvaškem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje