Temperature na južni polobli dosegle rekorde

Svet 14. Jan 202211:40 0 komentarjev
Avstralija
PROFIMEDIA

Medtem ko analize dveh ameriških vladnih agencij kažejo, da je bilo leto 2021 šesto najtoplejše, odkar se vodijo evidence, sta se ta teden s hujšim vročinskim valom spopadali Argentina in Avstralija.

Visoke temperature na južni polobli dosegajo rekorde. Temperature so se do okoli 40 stopinj Celzija povzpele v Argentini, rekordno visoko temperaturo so izmerili tudi v Avstraliji. Na vremenski postaji v kraju Onslow na zahodu Avstralije so ta teden izmerili 50,7 stopinje Celzija.

Če bodo meteorologi potrdili meritev iz Onslowa, bo meritev sovpadla s temperaturnim rekordom, ki so ga 2. januarja leta 1960 izmerili v Oodnadatti v osrednjem delu Avstralije, navaja Washington Post. Po navedbah tega medija je zahod Avstralije, predvsem pa območje Onslowa, zajel hud vročinski val. Temperature, ki so jih izmerili, so približno 11 stopinj višje od povprečnih temperatur v tem sicer najtoplejšem delu leta.

“Glede na trende povišane temperature v zadnjih desetletjih je manj presenetljivo, da smo priča temperaturnim rekordom, kot je ta trenutni v Zahodni Avstraliji,” je po navedbah Washington Posta zapisala Nina Ridder, raziskovalka na centru Univerze v Novem Južnem Walesu, ki se ukvarja s podnebnimi ekstremi.

Analiza: šesto najtoplejše leto doslej

Podatki o izjemno visoki temperaturi iz Avstralije časovno sovpadajo z analizo ameriških vladnih agencij o povprečni temperaturi lanskega leta. Sodeč po analizah ameriške vesoljske agencije Nasa in Nacionalne uprave za oceane in ozračje (NOAA) je bilo leto 2021 šesto najtoplejše, odkar od poznega 19. stoletja beležijo temperature. Lanske temperature so po navedbah tiskovne agencije AP zelo blizu tistim, ki so jih izmerili leta 2016 in 2020, po svetu pa so povzročile številne ekstremne vremenske dogodke.

“Zdaj je zagotovo topleje, kot je bilo kadarkoli v zadnjih 2.000 letih /…/” je povedal Russell Vose iz NOAA. Kot je dodal, se bo tudi leto 2022 predvidoma uvrstilo med deset najtoplejših let, odkar se vodijo evidence, navaja tiskovna agencija Reuters.

Avstralija
PROFIMEDIA

Mile temperature v ZDA

Medtem ko o visokih temperaturah poročajo tudi iz Južne Amerike, pa so bile zimske decembrske temperature mile v ZDA. Višje temperature od običajnih so namerili v New Yorku, Shreveportu, Dallasu in Memphisu, ugotovitve nevladne organizacije Climate Central povzema britanski Guardian.

“V veliko krajih je bilo izjemno toplo za ta letni čas,” je po Guardianovih navedbah povedal Andrew Pershing iz Climate Central. Po njegovih besedah v času zime o visokih temperaturah ne razmišljamo tako, kot to počnemo julija ali avgusta, so pa te vseeno znamenje tega, da živimo na planetu, ki se spreminja.

New York
(New York). PROFIMEDIA

Čeprav meritve enega meseca niso reprezentativne, med strokovnjaki prevladuje stališče, da zime postopoma postajajo toplejše. To je problematično, saj so mrzle temperature ključne za ohranjanje biotske raznovrstnosti, zalog vode in možnosti za kmetovanje, spomni Guardian in doda, da podnebne spremembe med drugim daljšajo obdobje alergij na cvetni prah – to se v ZDA začne 20 dni prej in traja en teden dlje, kot je leta 1990.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!