Temperature oceanov skokovito narasle, znanstveniki zaskrbljeni

Svet 05. Maj 202319:35 2 komentarja
Oceani v Francoski Polineziji
PROFIMEDIA

Temperature na gladini oceanov še nikoli niso bile tako visoke. Začele so se dvigovati sredi marca in so v nekaj tednih skokovito narasle, znanstveniki pa se trudijo ugotoviti, zakaj.

Temperature na gladini oceanov so od aprila, ko so bile najvišje, sicer padle, kar se spomladi praviloma zgodi, vendar so še vedno višje, kot so bile kadarkoli doslej ob tem času. Oceanograf Gregory C. Johnson, ki meri temperaturo s pomočjo ladij, boj in satelitov, je to označil za “nekaj neverjetnega”.

Skok se morda ne zdi velik, saj gre le za dve desetinki stopinje razlike od leta 2016, vendar je za segretje tako ogromnega vodnega telesa potrebna ogromna količina energije, je za CNN pojasnil Matthew England, profesor dinamike oceanov in podnebja na Univerzi Novi Južni Wales v Avstraliji.

Kaj je vzrok za tako hitro naraščanje temperatur, še ni povsem jasno. Nekateri znanstveniki so zaskrbljeni, da bi to lahko bil začetek skrb vzbujajočega trenda.

Pobeljene korale

Eden od glavnih dejavnikov segrevanja naj bi bil bližajoči se el niño, naravni vremenski pojav, običajno povezan z dvigom temperature po vsem svetu ter sušo in obilnim deževjem v nekaterih delih sveta. Marca se je namreč končalo triletno obdobje la niñe, ki je pomagalo prikriti vpliv globalnega segrevanja.

“To je podobno, kot da bi imeli nekaj časa odprta vrata zamrzovalnika, kar je pomagalo ohladiti planet,” je ponazoril Johnson. Toda tudi, ko je bil zamrzovalnik odprt, so se temperature v ozadju še naprej zviševale. Zdaj, ko se je zamrzovalnik odprl, je še bolj vroče kot prej, je dodal oceanograf.

Svetovna meteorološka organizacija je v sredo sporočila, da obstaja približno 80-odstotna verjetnost za pojav el niña med julijem in septembrom. Po njihovi oceni obstaja 60-odstotna verjetnost, da se bo el niño razvil do konca julija, in 80-odstotna verjetnost, da se bo razvil do konca septembra. Znanstvenike mede predvsem to, da so se temperature dvignile že pred njegovim pojavom.

Ne glede na to, kje leži razlog za povečevanje toplote oceanov, so posledice lahko katastrofalne, če bodo temperature še naprej naraščale. Oceani nas namreč ščitijo pred vsemi posledicami podnebne krize. A ta njihova vloga nosi posledice – toplejše vode manj učinkovito absorbirajo ogljik, kar pomeni, da ga več ostane v ozračju, to pa spodbuja globalno segrevanje.

Naraščanje morske gladine ni le posledica taljenja ledenih plošč, temveč tudi posledica segrevanja vode. Poleg tega segrevanje temperature na gladini oceanov napaja tropske viharje in orkane.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje