Teoretični del vozniškega izpita opravljal 60-krat, preden mu je uspelo

Svet 04. Dec 202309:30 0 komentarjev
Teorija za vozniški izpit
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Britanec, ki želi pridobiti vozniško dovoljenje, je teoretični del izpita opravljal kar 59-krat, preden mu je uspelo.

Britanec, ki ga niso imenovali, je porabil 1.380 funtov in približno 60 ur za opravljanje teoretičnega dela vozniškega izpita v Redditchu, poroča BBC. Uspelo mu je v 60. poskusu.

Letošnjemu rekorderju sledijo učenec v Hullu, ki je bil na testu neuspešen 57-krat, nato pa še voznik iz Guildforda s 55 testi in voznik iz Tunbridge Wellsa, ki je bil neuspešen 53-krat. Podatki Agencije za standarde za voznike in vozila se nanašajo na voznike začetnike, ki so opravili vozniški izpit v prvi polovici leta 2023. Vsak teoretični preizkus stane 23 funtov (okoli 26,7 evra) in traja približno eno uro.

Camilla Benitz, izvršna direktorica šole vožnje AA – ta je uvedla aplikacijo za preverjanje znanja, ki učencem pomaga pri pripravi na test, je dejala, da gre nedvomno za težak preizkus. “Predanost učencev, da ga opravijo, je neverjetna,” je dejala.

Podatki britanskega ministrstva za promet kažejo, da se je stopnja uspešno opravljenih teoretičnih preizkusov zmanjšala s 65 odstotkov v letih 2007/2008 na 44 odstotkov v letih 2022/2023. Leta 2012 je razkrilo, da je 28-letnik teoretični izpit opravljal kar 92-krat.

Učenci morajo v Združenem kraljestvu tako kot pri nas v Sloveniji opraviti teoretični izpit, preden začnejo ure vožnje. Izpit je sestavljen iz 50 vprašanj z več možnimi odgovori, s katerimi preverjajo kandidatovo poznavanje cestnoprometnih predpisov in navodil o vozniških spretnostih. Potrebnih je vsaj 43 pravilnih odgovorov. Temu sledi test zaznavanja nevarnosti, ki vključuje 14 videoposnetkov situacij iz prometa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!