Tesla toži Švedsko

Svet 27. Nov 202317:08 7 komentarjev
Tesla
Foto: PROFIMEDIA

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla je danes vložil tožbo proti švedski državi zaradi stavke tamkajšnjih poštnih uslužbencev, ki onemogoča dostavo registrskih oznak za nove avtomobile. Tesla želi s tožbo doseči izplačilo odškodnine, obenem pa od pošte zahteva predajo vseh pošiljk, namenjenih podjetju.

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla je danes vložil tožbo proti švedski državi, ker stavka tamkajšnjih poštnih uslužbencev onemogoča dostavo registrskih oznak za njegove nove avtomobile. Na Švedskem se sicer soočajo s stavko svojih delavcev, ki želijo skleniti kolektivno pogodbo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tesla na Švedskem ne želi skleniti kolektivne pogodbe o plačah svojih mehanikov, kar je povzročilo vrsto stavkovnih dejavnosti. Stavkajočim so se v znak podpore med drugim pridružili tudi poštni delavci, ki so začeli ustavljati dobave Teslinim pisarnam in servisnim delavnicam.

Ker se registrske tablice za nove avtomobile na Švedskem dostavljajo samo po pošti, bi lahko blokada preprečila, da bi nove Tesle zapeljale na tamkajšnje ceste. Izvršni direktor Tesle Elon Musk je to označil za “noro”.

Tesla
Poslovna stavba Tesle v švedskem mestu Segeltorp južno od Stockholma, kjer delavci stavkajo za boljše delovne pogoje (Foto: PROFIMEDIA).

Tesla želi s tožbo doseči izplačilo odškodnine, obenem pa od pošte zahteva predajo vseh pošiljk, namenjenih podjetju.

Kolektivne pogodbe, ki med drugim predpisujejo minimalno plačilo in delovne pogoje, predstavljajo temelj švedskega trga dela. Njihove določbe se nanašajo na skoraj 90 odstotkov zaposlenih v državi. Vendar pa Musk že dolgo vztrajno zavrača vse oblike sindikalnega združevanja zaposlenih pri Tesli po vsem svetu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje