Tik ob meji s Slovenijo opazili zračni vrtinec (VIDEO)

Svet 07. Maj 202421:40 0 komentarjev
vrtinec nad Miljami
Foto: Meteoradar/Instagram/Zajem zaslona

V zaledju Tržaškega zaliva se je popoldne v bližini meje s Slovenijo razvil zračni vrtinec. Poročil o škodi za zdaj ni.

Zgodaj popoldne je na slovensko-italijanski meji nastal zračni vrtinec. Po prvih informacijah je svojo pot začel na celini pri mestecu Milje in se nato pomaknil nad Jadransko morje, kjer je razpadel.

Vrtinec po poročanju tržaškega časnika Piccolo ni povzročil materialne škode, prav tako pa ni ogrožal prebivalcev. Intervencije gasilcev in luške kapitanije niso bile potrebne.

Kot piše Primorski dnevnik, se vrtinec predvidoma ni dotaknil tal, k njegovemu nastanku pa da je med drugim pripomogel močan vzgornik. Italijanska meteorološka agencija Arpa je za Piccolo pojasnila, da taki pojavi sploh niso redki in so posledica izrazite nestabilnosti ozračja.

Območje nizkega zračnega pritiska, ki je prisotno v večjem delu Italije, je v Tržaški zaliv prineslo vlažne tokove. “V takšnih vremenskih razmerah lahko večkrat letno nastanejo zračni vrtinci, ki v večini primerov razpadejo na morju,” so pojasnili italijanski vremenoslovci.

Vrtinčenje zraka in lijakast oblak so v bližini Milj ujeli tudi v objektive, posnetki pa so hitro zakrožili po družbenih omrežjih. Delil jih je tudi vremenoslovec Agencije RS za okolje Blaž Šter, ki je za N1 dejal, da so vodne trombe ali manjši tornadi vzdolž Jadranske obale kar pogosti. “V resnici se je tale razvila iz plohe, ozračje pa ni bilo posebno nestabilno,” je povedal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!