To je 14 najboljših plaž na Hrvaškem po izboru Lonely Planeta

Potovanja 17. Jun 202404:52 1 komentar
Crveni otok
Crveni otok (Foto: PROFIMEDIA)

Hrvaška je izjemno priljubljena destinacija slovenskih turistov. Zahvaljujoč 1.777 kilometrov dolgi jadranski obali z več kot 1.200 otoki ima številne čudovite plaže. Če še nimate rezerviranega poletnega oddiha, vas bo morda prepričala katera od štirinajstih najlepših hrvaških plaž po izboru Lonely Planeta.

Mnogi obiskovalci Hrvaške, ki to državo obiščejo prvič, so presenečeni nad osupljivimi prizori turkiznega morja in prelepimi naravnimi plažami. Priljubljeni popotniški vodnik Lonely Planet je izbral 14 najboljših plaž na Hrvaškem.

Zlatni rat
Zlatni rat (Foto: PROFIMEDIA)

1. Zlatni rat, otok Brač

Najbolj fotografirana plaža na Hrvaškem, Zlatni rat, ne razočara. Do čudovitega prostranstva finih, mehkih kamenčkov, pokritih s kristalno čistim morjem, vodi promenada, posejana z borovci. Njena osupljiva oblika V se spreminja in premika s plimovanjem in tokovi Jadranskega morja.

Dubovica
Dubovica (Foto: PROFIMEDIA)

2. Dubovica, otok Hvar

Žurerji iz mesta Hvar si po zabavnih nočeh opomorejo v Dubovici, majhnem zalivu, pokritem z belo prodnato plažo, 10 km vzhodno od mesta. Na njegovem vzhodnem koncu poiščite majhno jamo, skrito v skalnati obali. Ko boste imeli dovolj sonca, se sprostite pod borovci v baru, kjer se ob hladnih pijačah prileže dobra glasba.

Sveti Jakov, Dubrovnik
Sveti Jakov, Dubrovnik (foto: PROFIMEDIA)

3. Sveti Jakov, Dubrovnik

30 minut hoje od starega mestnega jedra po 160 kamnitih stopnicah vam Sveti Jakov nudi nekaj prostora za oddih od vrveža glavne dubrovniške plaže. Čaka vas čudovit razgled na obzidano staro mestno jedro, ki je še bolj spektakularen, ko sonce zaide.

Stiniva, Vis
Stiniva (Foto: PROFIMEDIA)

4. Stiniva, otok Vis

Ob južni obali otoka Visa je veličasten zaliv Stiniva, obdan s skalnatimi pečinami in ozko odprtino proti morju. Del njene privlačnosti je v njeni nedostopnosti – z Žužece se lahko pogumno spustimo po strmem spustu, večina obiskovalcev pa se pripelje s čolnom in skozi prehod priplava do bele prodnate plaže.

5. Plaža Ušće, Delta Neretve

Kajtarji in surferji, našli ste eno najboljših plaž na Hrvaškem za letenje nad valovi plaže Ušće. Plaža Ušće je široka peščena površina, ki objema delto reke Neretve, ko se izliva v Jadran. Zazrite se v čudovite gore polotoka Pelješac pred seboj, medtem ko uživate na pesku in naročite hladno pijačo v preprostem majhnem baru na plaži.

Zrće
Zrće (Foto: PROFIMEDIA)

6. Plaža Zrće, otok Pag

Plaža Zrće je velika, lahko dostopna in nudi nekaj sence. Če ste pripravljeni na zabavo, je to absolutno pravi kraj. Klub Papaya se je v zadnjih letih uvrstil na prestižno letno lestvico Top 100 klubov DJ Maga. Od junija do septembra ‘Hrvatska Ibiza’ uživa v festivalih, tematskih vikendih zabav in gostovanjih znanih DJ-ev.

Šunj
Šunj (Foto: PROFIMEDIA)

7. Šunj, otok Lopud

Sprehodite se od glavnega dubrovniškega pristanišča skozi borov gozd do široke peščene plaže na Šunju, kjer se lahko namestite na mehko mivko ali na ležalnik v senci. Zaradi plitve vode je ta plaža priljubljena za družine z majhnimi otroki, medtem ko je vzhodni del plaže rezerviran za nudiste.

Šolta
Šolta (Foto: PROFIMEDIA)

8. Stračinska, otok Šolta

Ta čudoviti umirjeni otok ima globoko razčlenjeno obalo, ki skriva majhne plaže, vključno s prodnatim zalivčkom v Stračinskem zalivu. Je majhen, osamljen kraj, obdan z dišečimi borovci in skalnato obalo. Brez barov, le peneče modrozeleno morje, idealno za kopanje in potapljanje.

Rt. Kamenjak
Rt. Kamenjak (Foto: PROFIMEDIA)

9. Rt Kamenjak, Istra

Obala tega razgibanega in kamnitega polotoka na skrajnem južnem delu Istre je posejana z mirnimi zalivi in ​​zalivi. Njegova zahodna obala je idealna za kopanje in potapljanje, medtem ko se na vetrovni vzhodni strani zbirajo deskarji.

Lopar
Lopar (Foto: PROFIMEDIA)

10. Lopar, otok Rab

Polotok Lopar ima nekaj najboljših peščenih plaž na Hrvaškem. Rajska plaža v obliki polmeseca je zaradi plitvega morja največja in najprimernejša za družine. Če želite nekaj bolj odmaknjenega in neukročenega, se odpravite na plaže na severnem robu polotoka. Tukaj se skalni osamelci raztezajo kot dolgi prsti v morje z zaščitenimi zalivi in ​​odseki zlatega peska, ki se nahajajo vmes.

Punta Rata
Punta Rata (Foto: PROFIMEDIA)

11. Punta Rata, Brela

Skalnata obala okoli mesta Brela, v Makarski rivieri, je sestavljena iz niza lepih prodnatih plaž. Ta 300 metrov dolga prodnata plaža je priljubljena med domačini. Njeni borovci zagotavljajo senco pred žgočim poletnim soncem. Prinesite si masko ter dihalko in na zahodnem delu plaže raziskujte podvodni svet.

Lubenice
Lubenice

12. Lubenice, otok Cres

Od Lubenice, slikovitega zaselka, ki leži na robu 378 metrov visoke pečine, se zdi najbolj idilična plaža otoka Cresa mamljivo blizu, a do nje lahko pridete le s strmim in zahtevnim enournim spustom po kamniti poti ali s čolnom. Tam boste lahko uživali na plaži z belimi kamenčki in turkizno vodo. V zalivu Žanje se nahaja čarobna Modra špilja z majhno prodnato plažo.

Veli Žal
Veli Žal (Foto: PROFIMEDIA)

13. Sunčana uvala, otok Lošinj

Na zahodni obali otoka Lošinja je Sunčana uvala, obdana z belimi prodnatimi plažami in neverjetnim turkiznim morjem. V senci velikega hotela je čudovita plaža Veli Žal, primerna za družine. Sledite promenadi proti jugu ob skalnati obali do manjše, a prav tako neokrnjene plaže Borik, priljubljene med lokalnimi kopalci.

14. Plaže na otoku Veruda, Istra

Skočite na ladjo iz Pulja za kratko vožnjo do majhnega otoka Veruda – lokalno znanega kot Friar Island. Tu leži edina ‘eko plaža’ na Hrvaškem, zahvaljujoč nemoteni in neokrnjeni pokrajini, pa tudi lokalnim prizadevanjem za zaščito rastlinskega, morskega in živalskega sveta, poroča Večernji list.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje