To so najvarnejše letalske družbe na svetu za leto 2022

Svet 06. Jan 202216:19 0 komentarjev
Air New Zeland
CNN

Preteklo leto se je izkazalo kot še eno izjemno težko za letalske družbe, saj se je upad letalskih potovanj zaradi vpliva pandemije nadaljeval.

Tudi dve leti po tem, ko se je covid-19 prvič pojavil, je še vedno veliko manj letov in potnikov kot pred epidemijo.

Virus je še naprej glavna tema pogovorov o varnosti v zračnem prometu, kar je privedlo do nekaterih pomembnih sprememb na letnem seznamu najvarnejših letalskih družb avstralskega portala AirlineRatings.com, spletnega mesta za varnost letalskih prevoznikov in ocene izdelkov.

Letos se je Air New Zealand uvrstil na prvo mesto lestvice varnosti, na kateri je 385 letalskih prevoznikov z vsega sveta in ki upošteva dejavnike, kot so nesreče letalskih prevoznikov in zapisi resnih incidentov, starost njihovih letal, pa tudi covidni protokoli in operativne inovacije.

Najvišje uvrščeni

Po besedah Geoffreyja Thomasa, glavnega urednika portala AirlineRatings.com, je novozelandski letalski prevoznik prvo mesto zasedel “zaradi odlične evidence incidentov, števila inovacij v pilotski kabini, usposabljanja pilotov in zelo nizke starosti flote”.

Etihad Airways je na drugem mestu, Qatar Airways tretjem, Singapore Airlines in TAP Portugal pa na četrtem oziroma petem mestu.

Med najboljšimi petimi opazno manjka Qantas, ki je prejel naziv najvarnejša letalska družba na svetu med letoma 2014 in 2017, pa tudi v letih 2019–2021 (leta 2018 ni bilo mogoče razglasiti zmagovalca).

Avstralski letalski prevoznik je tokrat končal na sedmem mestu zaradi “rahlega povečanja števila incidentov in starosti flote”.

Oktobra 2021 je bil let Qantasovega Boeinga, ki je potoval iz Pertha v Adelajdo v Zahodni Avstraliji, preusmerjen zaradi neuravnoteženosti goriva, kar je bilo označeno kot “resen incident”.

“Zadnji dve leti sta bili za letalske družbe izjemno težki, saj je covid-19 vplival na upad potovanj, uredniki AirlineRatings pa so se posebej osredotočili na prizadevanja letalskih družb za usposabljanje pilotov pred vrnitvijo v službo,” pojasnjuje Thomas.

“Air New Zealand je vodilna družba na tem področju z obsežnim programom usposabljanja.”

Izboljšanje varnosti

Letalska družba je prejela tudi pohvale, da je v zadnjih štirih desetletjih vodilna na svetu pri napredku operativne varnosti.

Njene različne pobude vključujejo to, da je nedavno postala eden prvih letalskih prevoznikov, ki je preizkusil uporabo tehnologije Assaia Apron AI za izboljšanje časa obratov letala.

“Air New Zealand se je odlično izkazal v širokem varnostnem spektru, pri čemer nikoli ni izgubil osredotočenosti niti na najmanjše podrobnosti, medtem ko je skrbel za svoje letalske posadke, ki so delale v velikem stresu,” je Thomas povedal za CNN Travel.

V nekaterih primerih se je AirlineRatings odločil, da preprosto imenuje svojega zmagovalca, preden po abecednem vrstnem redu navede druge najboljše letalske družbe.

Toda spletna stran se je pred kratkim odločila, da bo vsako od 20 najboljših letalskih družb razvrstila po številčnem vrstnem redu, kar je razkrilo pomembno premikanje na seznamu iz leta v leto.

Družba Emirates je bila na primer 2021 na petem mestu na seznamu, vendar je letos uvrščena na 20. mesto, medtem ko je bil Southwest Airlines leta 2021 na 13. mestu, vendar zdaj ni vključen v 20 najboljših za leto 2022.

AirlineRatings.com je pripravil tudi seznam najvarnejših nizkocenovnih letalskih prevoznikov na svetu, ki so razvrščeni po abecedi, saj so vsi uvrščeni na isto mesto.

Med desetimi najvarnejšimi nizkocenovnimi letalskimi družbami so: Allegiant Air, EasyJet, Frontier Airlines, Jetstar Group, Jetblue, Ryanair, Vietjet Air, Volaris, Westjet in Wizz Air.

Seznam najvarnejših letalskih prevoznikov za leto 2022:

1. Air New Zealand

2. Etihad Airways

3. Qatar Airways

4. Singapore Airlines

5. TAP Air Portugal

6. SAS

7. Qantas

8. Alaska Airlines

9. EVA Air

10. Virgin Australia/Virgin Atlantic

11. Cathay Pacific Airways

12. Hawaiian Airlines

13. American Airlines

14. Lufthansa

15. Finnair

16. KLM

17. British Airways

18. Delta Air Lines

19. United Airlines

20. Emirates

Avtorica: Tamara Hardingham-Gill/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!