To so znaki, da Putin izgublja vojno v Ukrajini

Svet 05. Nov 202221:26 24 komentarjev
Vladimir Putin
Mikhail Metzel/Sputnik/REUTERS

Vojna v Ukrajini traja že več kot 250 dni, ruske enote pa so trenutno večinoma v defenzivi. Več znakov kaže, da ruski predsednik Vladimir Putin vojno v Ukrajini izgublja.

Portal 1945 je izpostavil znake, ki kažejo, da Vladimir Putin v Ukrajini izgublja.

Vojaške izgube

Ruska vojska je na bojišču utrpela velike izgube, v zadnjih dneh predvsem na bojiščih na jugu Donbasa, okoli Bakhmuta in Avdiivke. V zadnjem tednu naj bi ruske sile izgubile več kot 3.000 vojakov,  58 tankov, 128 oklepnikov in bojnih vozil, 55 drugih tipov vozil, 32 topniških orodij, 14 brezpilotnih zračnih sistemov in šest helikopterjev.

Ukrajinska vojska pa poroča, da naj bi od začetka invazije umrlo 74.840 ruskih vojakov. Ukrajinci navajajo, da so uničili 2.750 ruskih tankov, 5.580 oklepnih bojnih vozil, 1.772 topniških sistemov, 391 večcevnih raketometov, 201 protiletalskih sistemov, 277 letal in 258 helikopterjev.

Bitka za Bakhmut

Ruske sile že mesece poskušajo zavzeti dve ukrajinski mesti, vendar so bili njihovi poskusi doslej neuspešni. V Bakhmutu je vodenje operacij prevzela skupina Wagner, ki izvaja vsakodnevne napade na to ukrajinsko mesto.

Kljub številčni premoči na ruski strani je ukrajinskim silam v veliki meri uspelo zadržati napade. V štirih mesecih so izgubili le nekaj kilometrov ozemlja.

Poveljniki ukrajinske vojske trdijo, da Rusi proti njim pošiljajo plačance skupine Wagner, da bi izčrpali Ukrajince. Zaradi razmer v Ukrajini pa je skupina Wagner postala nekakšna druga vojska, ki za sredstva pogosto tekmuje z ruskimi oboroženimi silami.

Doneck
Alexander Ermochenko/REUTERS

Vojna na fronti in družbenih omrežjih

Vojna v Ukrajini Putinu ne gre najbolje. Zaradi ponavljajočih se neuspehov ruskih sil pri doseganju vojaških ciljev in pomanjkanja ruske strategije je Putin doma tarča kritik. To je za avtoritarne vladarje lahko nevarno, piše portal 1945. Kritike se širijo predvsem po Telegramu, aplikaciji, ki jo ruski vojaški blogerji uporabljajo za dokumentiranje, analizo in objavo dnevnih novic o poteku vojne.

Na splošno ruski blogerji na Telegramu ponujajo natančnejši vpogled v konflikt, ki se bolj sklada s situacijo na fronti, v primerjavi s tradicionalnimi mediji v Rusiji. Po neuspehih ruske vojske pa so blogerji svojo frustracijo usmerili proti Putinu in ruski vojski.

Kritike so se zvrstile tudi po zadnjem ukrajinskem napadu na rusko črnomorsko floto. Zagotovo ne more biti dober signal, da blogerji, ki so veljali za proruske, začenjajo kritizirati predsednika, njegovo vodenje in upravljanje vojne v Ukrajini.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje