Tonin za CNN: Lahko bi govorili o ruski invaziji na Ukrajino

Svet 22. Feb 202222:23 > 23. Feb 2022 13:36 4 komentarji

Obrambni minister Matej Tonin je gostoval na ameriški televiziji CNN, kjer je spregovoril o Ukrajinski krizi. Odločitev ruskega predsednika Vladimirja Putina, da podpiše ukaz o priznanju samooklicanih separatističnih regij Doneck in Lugansk, je označil za jasno kršenje mednarodnega prava. Dodal je, da sta ti regiji del Ukrajine in da bi lahko govorili o invaziji. Prav tako je opozoril, da se lahko v luči trenutnih razmer v Ukrajini, kaj slabega zgodi tudi na Zahodnem Balkanu, predvsem v Bosni in Hercegovini, saj je, kot se je izrazil minister, Putin dober prijatelj člana srbskega predsedstva BiH Milorada Dodika.

Obrambni minister Matej Tonin je gostoval v oddaji na ameriški televiziji CNN, v kateri je obsodil potezo ruskega predsednika Vladimirja Putina. Ta je sinoči sporočil, da bo Rusija priznala doslej samooklicani ljudski republiki Doneck in Lugansk. Tonin je pred tem že tvitnil, da nas dejanja Rusije oddaljujejo od miru in da se je Putin odločil za eskalacijo.

“Gre za odločilne trenutke. Zahodni zavezniki moramo biti jasni pri tem, o čemer govorimo. Občutek imam, da se je Putin odločil iti v Ukrajino, ker misli, da ne bomo storili tega, kar govorimo. Zato morajo biti sankcije zoper Rusijo hude,” je dejal.

Tonin je poudaril, da če zahodni zavezniki ohranijo enotnost, ki je po njegovih besedah najmočnejše orožje zoper ruskega predsednika, potem neposredne nevarnosti za Slovenijo ni. Na vprašanje, kako gleda na stališče Evropske komisije, da priznanja Luganska in Donecka za zdaj ne označuje za invazijo, je Tonin odvrnil, da je rusko priznanje separatističnih regij očitno kršenje mednarodnega prava. “Ti dve regiji sta Ukrajinski, zato bi lahko govorili o invaziji,” je povedal.

Posledice bi lahko čutili tudi na Zahodnem Balkanu

Zahod je v luči dogajanja napovedal uvedbo dodatnih sankcij zoper Rusijo. Zunanji ministri evropske unije so na neformalnem zasedanju sprejeli sveženj sankcij, ki vključuje sankcije za posameznike, tudi ruske poslance, in pravne osebe, ki spodkopavajo suverenost ter ozemeljsko celovitost Ukrajine, nanašajo se na gospodarske odnose med Luganskom in Doneckom ter EU in na zmožnost dostopa ruskih oblasti do evropskih finančnih trgov. Pozneje je prvi paket sankcij naznanil tudi predsednik ZDA Joe Biden. 

Tonin je znova poudaril, da morajo biti sankcije zoper Rusijo ostre, a opozoril, da se bodo čutile tudi v Evropski uniji, predvsem zaradi podražitve dobave plina. “Plin je ena izmed dobrin, ki se lahko podraži. Vendar morajo biti sankcije osredotočene na rusko vodstvo, še posebej pa na podjetja ter finančne tokove, ki prihajajo iz Donecka in Luganska,” je povedal.

Ob tem je še dejal, da imajo lahko ruska dejanja širše posledice tudi v regiji. “Del Putinovega scenarija je, da odvrača pozornost od trenutnega dogajanja v Ukrajini,” je povedal obrambni minister in dodal, da lahko Rusija prav zato povzroči težave na Zahodnem Balkanu, predvsem pa v Bosni in Hercegovini. Po Toninovih besedah Putinov prijatelj Milorad Dodik, član srbskega predsedstva v BiH, vleče čudne poteze. Ukrajinska kriza bi namreč lahko podžgala separatistične težnje Dodika v BiH, kjer se znova govori o nevarnosti razpada države.

Na vprašanje, ali je bila Putinova poteza pričakovana, je Tonin odvrnil, da se ponavlja ruski scenarij iz Gruzije in Krima. “To, kar počne Putin, je njegova klasična poteza. Na ravni Nata in EU smo imeli veliko ministrskih srečanj, kjer smo pokazali enotnost. Če je želel razdeliti EU in imeti manj Natovih enot na svojih mejah, je bila to slaba poteza,” je dejal.

Ali bi bilo treba sprejeti Ukrajino v zvezo Nato? Tonin je odgovoril, da je Slovenija že vložila predlog, da se Ukrajino sprejme v EU. “Ukrajina potrebuje jasen znak upanja in Slovenija je predstavila pobudo, da se jo sprejme v EU po hitrem postopku. Pokazati jim moramo, da so del Evrope,” je dejal Tonin, članstva v zvezi Nato pa ni omenjal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje