Vse, kar morate vedeti o ukrajinski krizi

Svet 22. Feb 202221:18 > 22:38 1 komentar
Ukrajinska kriza
Ukranian Armed Forces General Staff/via Reuters

Odločitev Vladimirja Putina, da bo Rusija priznala doslej samooklicani ljudski republiki Doneck in Lugansk, je sprožila ogorčenje v mednarodni skupnosti in še poglobila konflikt v Ukrajini, ki sicer traja že od leta 2014, a se je v zadnjih tednih močno zaostril. Zbrali smo vse potrebno, kar morate vedeti o ukrajinski krizi.

Slovenec na visokem diplomatskem položaju: Vojne ne moremo izključiti 

Marko Makovec je Slovenec na visokem diplomatskem položaju v EU, eden od direktorjev pri visokem predstavniku Evropske unije za skupno zunanjo in varnostno politiko Josephu Borrellu.

V ekskluzivnem pogovoru za N1 STUDIO iz prve roke pripoveduje, kako se je v Bruslju danes sprejemala odločitev o sankcijah zaradi ruskega priznanja neodvisnosti Donecka in Luganska, analizira napeto mednarodno situacijo in možnost nove vojne na evropskih tleh. Govori pa tudi o tem, kako lahko ukrajinska kriza pljuskne neposredno v našo bližino, na Zahodni Balkan, s katerim se v Evropski službi za zunanje zadeve podrobno ukvarja. Kot pravi, situacija pred veliko dilemo postavlja Srbijo, ki se bo morala opredeliti.

Kaj pomeni Putinovo priznanje Donecka in Luganska?

Ruski predsednik Vladimir Putin je včeraj sporočil, da bo Rusija priznala doslej samooklicano Ljudsko republiko Doneck in Ljudsko republiko Lugansk, ki ju proruski separatisti na vzhodu Ukrajine vodijo od leta 2014. Posledice ruskega priznanja je za N1 komentiral profesor s Katedre za mednarodne odnose na Fakulteti za družbene vede dr. Zlatko Šabič.

Koliko lahko Slovenijo stane in kakšna tveganja prinaša ukrajinska kriza?

Dražje kmetijske surovine, dražja nafta, dražji plin. To je prvi odziv na borzah po ruskem priznanju doslej samooklicanih ljudskih republik ter prvih mednarodnih sankcijah za režim Vladimirja Putina. Višji stroški energentov in surovin se bodo sčasoma prelile v višje cene hrane, goriv, ogrevanja. Poleg tega v zraku ostaja vprašanje, ali bi lahko dodatno zaostrovanje razmer v Ukrajini poslabšalo oskrbo z ruskim plinom, od katerega je tudi Slovenija močno odvisna.

Kako bo Rusijo kaznoval zahod?

Po ruskem priznanju Donecka in Luganskega je Zahod napovedal uvedbo dodatnih sankcij zoper Rusijo. Prvi evropski korak je že storila Nemčija, ko je ustavila postopek certificiranja plinovoda Severni tok 2. V predlogu prvega svežnja sankcij EU proti Rusiji so poleg ukrepov proti odgovornim za ta korak tudi ukrepi proti bankam, ki financirajo rusko vojsko, preprečitev dostopa ruskih oblasti do evropskih finančnih trgov ter trgovinski ukrepi proti omenjenima regijama.

Na večerni novinarski konferenci pa je ameriški predsednik Joe Biden naznanil “prvi paket” sankcij proti Ukrajini.

Močan udarec Nemčije Rusije, ki svet opozarja na “nore cene plina”

Nemška vlada je napovedala ustavitev odobritve projekta Severni tok 2. Nemški kancler Olaf Scholz je dejal, da s projektom v teh kriznih okoliščinah ne bodo nadaljevali.

Nekdanji ruski premier in predsednik Dmitrij Medvedjev pa je po odločitvi Nemčije Evropejce posvaril, naj se pripravijo na visoke cene plina. “Dobrodošli v pogumnem novem svetu, v katerem bodo Evropejci zelo kmalu plačevali dva tisoč evrov za tisoč kubičnih metrov zemeljskega plina,” je zapisal na Twitterju.

Zgornji dom ruskega parlamenta odobril, da ruski vojaki odpotujejo v tujino

Poslanci ruske dume so ratificirali pogodbi o prijateljstvu, sodelovanju in vzajemni podpori, ki jih je z voditeljema Donecka in Luganska v ponedeljek podpisal Putin. Namestnik ruskega zunanjega ministra Andrej Rudenko je povedal, da ruski vojaki še niso bili napoteni v Doneck in Lugansk, čeprav podpisani pogodbi predvidevata to možnost. Kasneje je zgornji dom ruskega parlamenta ugodil prošnji predsednika Vladimirja Putina in sprejel odločitev, da ruski vojaki lahko odpotujejo na tuje.

Pahor in Janša Putinovo odločitev označila za grobo kršitev mednarodnega prava

Predsednik države Borut Pahor in predsednik vlade Janez Janša sta se na današnjem srečanju posvetovala o aktualnih varnostnih razmerah glede dogajanj na rusko-ukrajinski meji. Putinovo odločitev sta označila za grobo kršitev mednarodnega prava in resen poseg v suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine.

Tonin za CNN: Lahko bi govorili o ruski invaziji na Ukrajino

Obrambni minister Matej Tonin je gostoval na ameriški televiziji CNN, kjer je spregovoril o Ukrajinski krizi. Odločitev Ruskega predsednika Vladimirja Putina, da podpiše ukaz o priznanju samooklicanih separatističnih regij Ljudsko republiko Doneck in Ljudsko republiko Lugansk, je označil za jasno kršenje mednarodnega prava in dodal, da sta ti dve regiji del Ukrajine in da bi lahko govorili o invaziji.

Ruskega priznanja ni podprla niti Kitajska

Večina članic Varnostnega sveta ZN je na sinočnji izredni seji obsodila rusko priznanje separatističnih ukrajinskih pokrajin Lugansk in Doneck, ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija, ki je seji predsedoval, pa je ostal osamljen v utemeljevanju potez Moskve.

Odločitev, ki je svet dvignila na noge, proslavili z ognjemetom

Po tem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin v ponedeljek priznal separatistični ukrajinski pokrajini, so nebo nad Doneckom in Luganskim osvetlile številne rakete in ognjemet.

Ukrajinski predsednik po ruskem priznanju: Ni nas strah

Odločitev ruskega predsednika Vladimirja Putina, da prizna doslej samooklicani ljudski republiki, je sprožila številne odzive v državi in širše. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sporočil, da pričakuje učinkovito podporo partnerskih držav, ob tem pa je poudaril: “Ni nas strah.”

Predsednik ZDA Joe Biden je že napovedal sankcije proti vsem, ki bodo v omenjenih regijah opravljali kakršnekoli transakcije.

Novinar poliglot, ki je postal spletna senzacija

Zaradi svojega javljanja za različne svetovne medije je novinar Philip Crowther postal prava spletna senzacija. Med javljanjem iz Ukrajine je govoril v kar šestih različnih jezikih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje