Tožila zaradi bolečin, zdravniki ob preiskavi šokirani (VIDEO)

Svet 20. Mar 202418:08 0 komentarjev
CT slika domorodke
Foto: crazyclipsonly/X

81-letna domorodka iz Brazilije Daniela Almeida Vera je tožila zaradi abdominalnih bolečin. Ob pregledu pa je zdravnike presenetilo spoznanje, da ženska v sebi nosi kalcificiran oziroma okamenel plod. Zdravniki menijo, da je bil v njej že vsaj 50 let – od njene zadnje nosečnosti.

V Braziliji poročajo o nenavadnem primeru 81-letne Daniele Almeida Vera. Zaradi hude okužbe sečil je poiskala zdravniško pomoč v domačem kraju Aral Moreira. Od tam pa so jo napotili na specializirano oskrbo v regionalno bolnišnico, je poročal lokalni medij g1.globo.

Zdravniki so ob opravljeni preiskavi CT ugotovili, da nosi kalcificiran plod. Zdravniška ekipa meni, da je ženska plod nosila že 56 let, od zadnje nosečnosti. Gre za sicer zelo redek pojav, imenovan litopedija in je posledica zunajmaternične nosečnosti. Materin imunski sistem plod sčasoma prepozna kot tujek, telo pa se pred tem zaščiti tako, da ga kalcificira.

Almeida Vera, ki je bila domorodka, je dan po operaciji odstranitve ploda – 15. marca – umrla na oddelku intenzivne nege. Vzrok smrti naj bi bila splošna okužba, do katere je prišlo zaradi okužbe sečil.

Po besedah družinskih članov se je Almeida Vera preveč bala iti k zdravniku in se je raje posluževala alternativnih načinov zdravljenja. “Bila je stara, nerada je hodila k zdravniku. Bala se je naprav, ki jih uporabljajo za preiskave,” je po pisanju omenjenega medija dejala njena hči. V mestu, kjer je živela, so jo v preteklosti že zdravili zaradi okužbe sečil, zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja pa so jo morali premestiti v bolnišnico. Pred razkritjem so zdravniki sicer sumili, da ima raka.

Nadaljnje preiskave kalcificiranega ploda bodo podale več informacij, poskušali pa bodo ugotoviti tudi, koliko časa je pokojna plod nosila v sebi, še piše g1.globo.

Kriptična nosečnost

Pred časom smo podrobneje pisali o fenomenu kriptične nosečnosti, ko ženske ne vedo, da so noseče, saj ne izkusijo oziroma ne opazijo znakov nosečnosti. Več o tem v prispevku Kriptična nosečnost: ko ženska do poroda ne ve, da je noseča.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!