Tožilci naj bi pridobili posnetek Trumpa, ki prizna, da hrani zaupni dokument

Svet 01. Jun 202311:04 0 komentarjev
Donald Trump
Foto: Brett Rojo/USA TODAY Sports via REUTERS/REUTERS

Ameriški preiskovalci naj bi se dokopali do zvočnega posnetka, na katerem Trump priznava, da je po odhodu iz Bele hiše zadržal zaupni dokument Pentagona o morebitnem napadu na Iran.

Ameriški preiskovalci so po poročanju medijev pridobili nove podrobnosti v povezavi z afero ravnanja z zaupnimi vladnimi dokumenti, sredi katere se je znašel bivši predsednik ZDA Donald Trump. Gre za zvočni posnetek iz leta 2021, na katerem Trump priznava, da je po odhodu iz Bele hiše zadržal zaupni dokument Pentagona o morebitnem napadu na Iran.

Televizija CNN in drugi ameriški mediji so v sredo sklicujoč se na dobro obveščene kroge poročali, da so zvezni tožilci prišli do zvočnega posnetka s poletja 2021, na katerem bivši predsednik Trump priznava, da hrani zaupni dokument Pentagona o možnem napadu na Iran. Na posnetku naj bi Trump jasno povedal, da se zaveda, da je po odhodu iz Bele hiše s seboj vzel zaupno gradivo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Glede na poročanje medijev so se Trumpovi komentarji nanašali na dokument o Iranu. Časnik New York Times je objavil, da zvočni posnetek izvira s srečanja, ki ga je imel Trump julija 2021 z več ljudmi, ki so njegovemu nekdanjemu šefu kabineta v Beli hiši Marku Meadowsu pomagali napisati njegove spomine. Pogovor je potekal na Trumpovem posestvu v New Jerseyju, poroča dpa.

Trump ob odhodu iz Bele hiše odnesel zaupne dokumente

Trump se je po odhodu s predsedniškega položaja zapletel v afero, potem ko je s seboj odnesel več škatel zaupnih dokumentov iz Bele hiše. Po sporu z Nacionalnim arhivom, ki je več mesecev zaman skušal pridobiti dokumente, je zvezna policija FBI avgusta lani preiskala Trumpov dom na Floridi in dokumente zaplenila, nekatere med njimi označene z najvišjo stopnjo tajnosti.

Trumpovi odvetniki so na koncu predali dokumente, a ne vseh, kot je razkrila preiskava FBI na posestvu Mar a Lago. Pravosodni minister Merrick Garland je za preiskavo obtožb proti Trumpu glede zaupnih dokumentov imenoval posebnega tožilca.

Trump, ki je napovedal vnovično kandidaturo za predsednika ZDA leta 2024, je preiskavo kritiziral kot politično motivirano in trdil, da gre za poskus njegovih nasprotnikov, da bi mu preprečili ponoven vstop v Belo hišo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!