Tožilstvo se je pritožilo na premestitev Fritzla v običajen zapor

Svet 01. Feb 202416:32 0 komentarjev
Josef Fritzl
Josef Fritzl leta 2009 (Foto: PROFIMEDIA)

Državno tožilstvo se je pritožilo na odločitev avstrijskega sodišča o premestitvi v običajen zapor Avstrijca Josefa Fritzla, ki v zavodu za duševno motene storilce prestaja dosmrtno zaporno kazen, ker je 24 let v kleti domače hiše zadrževal svojo hčer in jo posiljeval. O pritožbi bo odločalo višje deželno sodišče na Dunaju.

Do pravnomočne odločitve sodišča ostaja Josef Fritzl v zavodu za duševno motene storilce, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Deželno sodišče v Kremsu je odločitev o premestitvi v običajen zapor sprejelo minuli teden na podlagi najnovejšega mnenja sodnega izvedenca za psihiatrijo, da ima Fritzl demenco. Na podlagi tega so sodniki ocenili, da ni več nevaren. Postavili pa so pogoj, da bo moral med prestajanjem kazni v običajnem zaporu vsake tri mesece predložiti dokazila o terapevtskem zdravljenju.

So pa zavrnili zahtevo obrambe 88-letnika, da bi ga po odsluženih 15. letih kazni predčasno izpustili na prostost.

Fritzl je hčer od leta 1984, ko je bila stara 18 let, do aprila 2008 zadrževal v zvočno izolirani kleti svoje hiše v mestu Amstetten, kjer jo je posiljeval. V tem času mu je rodila sedem otrok, od katerih jih je eden umrl kmalu po rojstvu. Danes 57-letna Fritzlova hči in njeni otroci so kasneje prevzeli novo identiteto.

Leta 2009 je bil zaradi incesta, več tisoč posilstev, zasužnjevanja, nezakonitega zadrževanja v ujetništvu, hudih groženj in smrti iz malomarnosti obsojen na dosmrtno ječo ter zaprt v strogo varovanem zavodu za duševno motene prestopnike v zaporu Stein v Kremsu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!