Tragedija pri Lampedusi: v brodolomu ladje umrlo vsaj 41 ljudi

Svet 09. Avg 202312:48 > 14:30 0 komentarjev
Brodolom pri Lampedusi. Foto: PROFIMEDIA

Na južni obali Italije znova spremljajo tragedijo, povezano z begunsko potjo. V brodolomu ladje je namreč umrlo vsaj 41 beguncev, med njimi naj bi bili tudi otroci.

V brodolomu ladje z begunci pri italijanskem otoku Lampedusa v Sredozemskem morju je umrlo najmanj 41 beguncev, so za lokalne medije povedali štirje preživeli, ki so danes prispeli na otok. Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa obalna straža doslej sicer ni našla še nobenega trupla. Na ladji naj bi bili tudi trije otroci.

Ladja je proti Italiji plula iz tunizijskega pristaniškega mesta Sfax, ki velja za priljubljeno izhodiščno točko beguncev na poti v Evropo. Potonila je potem, ko jo je zadel visok val. Na sedem metrov dolgi kovinski ladji je bilo po navedbah preživelih 45 ljudi, od katerih je štiri rešila malteška tovorna ladja.

Trije moški in ženska, ki so jih rešili, prihajajo iz Slonokoščene obale in Gvineje, na Lampeduso na jugu Italije pa jih je danes pripeljala italijanska obalna straža.

Brodolom pri Lampedusi
Brodolom pri Lampedusi. Foto: PROFIMEDIA

Preživeli so povedali, da so ostali begunci z ladje umrli, vendar obalna straža doslej ni našla še nobenega trupla. Ena od možnih razlag je, da so jih rešili daleč od kraja nesreče. Povedali so še, da so iz Tunizije izpluli v četrtek in da je ladja potonila nekaj ur zatem, ko jo je zadel val. Po njihovih besedah je bilo na ladji samo 15 rešilnih jopičev.

Dve ladji z begunci sta blizu Lampeduse potonili že v nedeljo, ko je po podatkih preživelih umrlo 34 ljudi, med hudim neurjem pa so našli samo tri trupla. Rešili so 57 ljudi. Po navedbah britanskega BBC ni jasno, ali je bila ena od ladij ta, s katere so rešili omenjene štiri begunce. V sprejemnem centru na Lampedusi, ki je namenjen za 300 ljudi, je trenutno nameščenih več kot 1.500 beguncev. V začetku tedna jih je bilo tam še 2.500, a so jih oblasti več sto preselile v druge dele otoka in Italije.

Letos življenje na tej poti izgubilo več kot 1.800 ljudi

Število beguncev, ki so letos prispeli v Italijo, se je v primerjavi z istim obdobjem lani podvojilo. Po podatkih italijanskega notranjega ministrstva je po morju italijansko obalo letos doseglo že več kot 90.000 beguncev. Po navedbah britanskega BBC je letos na poti iz severne Afrike v Evropo življenje izgubilo že več kot 1. 800 ljudi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!