Huda tragedija: v stampedu na nogometnem stadionu najmanj 125 mrtvih

Svet 02. Okt 202208:03 > 09:31 0 komentarjev
Indonezija
Antara Foto/Ari Bowo Sucipto/REUTERS

Na nogometni tekmi v Indoneziji se je zgodil stampedo, ki je bil usoden za najmanj 125 ljudi. Po tragediji se je oglasil indonezijski predsednik Joko Widodo. Izrazil je sožalje vpletenim in odredil preiskavo varnostnih pomanjkljivosti, ki so privedle do neredov in stampeda na stadionu. Prav tako je odredil prekinitev tekmovanja v 1. ligi do konca preiskave.

Na enem od nogometnih stadionov v Indoneziji se je zgodila tragedija, zelo verjetno ena najhujših te vrste v svetovnem merilu. V stampedu na nogometni tekmi je bilo ubitih najmanj 125 ljudi, okoli 180 pa je ranjenih.

Kot so pojasnili pri indonezijski policiji, so se izgredi začeli dogajati po prvoligaški tekmi med ekipama Arema in Persebaya; ljudje pa so bili porinjeni in poteptani med tem, ko so se panično umikali. Razočarani navijači ekipe gostiteljev – tekma se je odvila v kraju Malang provinci Vzhodna Java – so se zgrnili na igrišče, policisti pa so zoper njih uporabili solzivec. Ta je dosegel nasprotni učinek: namesto da bi obvladali razmere, se je zgodil stampedo, nekateri ljudje pa so umrli od zadušitve. Na stadion naj bi vdrlo okoli 3.000 oseb.

Na posnetkih, ki so jih objavile lokalne televizijske hiše, je videti prerivanje, v zraku pa solzivec. Po navedbah tiskovne agencije Reuters naj bi nekateri ljudje izgubili zavest, zato so jih nosili drugi.

Štiriintrideset ljudi je umrlo na igrišču stadiona Kanjuruhan, vsi drugi pa v bolnišnicah, poročata radijska postaja Elshinta in postaja tvOne.

Mednarodna nogometna zveza Fifa v svojih pravilnikih v primeru izgredov ne predvideva, da policisti oziroma varnostniki uporabljajo strelno orožje ali pline, kot je solzivec, še piše Reuters.

Dogodke na stadionu bo pod drobnogled vzela tudi indonezijska komisija za človekove pravice. Lokalne oblasti pa so že napovedale pomoč ranjenim in družinam smrtnih žrtev.

Zakrožila je tudi informacija, da naj bi bil stadion prepoln. Indonezijski minister, zadolžen za varnost Mahfud MD je na družbenem omrežju Instagram objavil podatek, da naj bi bilo za ogled nogometne tekme prodanih 42.000 vstopnic, kar je več, kot je zmogljivost objekta – ta naj bi lahko sprejel 38.000 ljudi.

Indonezija
Antara Foto/H Prabowo/via REUTERS

Sožalje indonezijskega predsednika

Nogometna kluba Arema in Persebaya sta že izrazila sožalje žrtvam in njihovim družinam. “Arema izraža iskreno sožalje zaradi katastrofe v Kanjuruhanu. Tudi vodstvo Areme je odgovorno za ravnanje z žrtvami, mrtvimi in ranjenimi,” je dejal šef kluba Abdul Haris. Klub bo vzpostavil krizni center in center za obveščanje žrtev. “Družinam žrtev se vodstvo Areme iskreno opravičuje in jim je pripravljeno zagotoviti odškodnino. Vodstvo je pripravljeno sprejeti predloge, kako ravnati s katastrofo, da bi se mnogi lahko rešili,” je dejal Haris.

Indonezijska nogometna zveza (PSSI) je za teden dni prekinila državno prvenstvo. Klub Arema je dobil prepoved igranja domačih tekem do konca sezone. Poleg tega je nogometna zveza ustanovila posebno preiskovalno skupino, ki naj bi delo začela danes. “Zveza PSSI obžaluje dejanja navijačev na stadionu Kanjuruhan. Opravičujemo se njim in opravičujemo se družinam žrtev ter vsem vpletenim v incident,” je dejal predsednik indonezijske nogometne zveze Mochamad Iriawan. Pri preiskavi bo zvezi pomagala policija.

Po tragediji se je oglasil tudi indonezijski predsednik Joko Widodo, izrazil sožalje vpletenim in odredil preiskavo varnostnih pomanjkljivosti, ki so privedle do neredov in stampeda na stadionu, poroča Reuters. Odredil je prekinitev tekmovanja v 1. ligi do konca preiskave.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!