Trenutek, ko je črno-bela televizija prešla v barvno (VIDEO)

Magazin 19. Nov 202214:42 1 komentar
televizija, črno-belo
Zajem zaslona/Youtube/@Engineering and architecture

Eden najbolj prelomnih trenutkov v zgodovini televizije je danes, ko se le malokdo sploh spomni časa črno-bele slike, za mlajše generacije še bolj pretresljiv. To je več kot razvidno iz odziva, ki ga je na družbenih omrežjih prejel videoposnetek iz leta 1967, ki prikazuje trenutek spremembe črno-bele televizije v barvno.

Po družbenih medijih, predvsem TikToku, se širi videoposnetek iz 70. let, nad katerim so mladi uporabniki družbenega omrežja popolnoma presenečeni. Prikazuje namreč trenutek, ko črno-bela televizije preide v barvno. Pripadnike generacije Z, ki jim je tuja že televizijska antena, je pustil odprtih ust. Posnetek, ki je sicer na spletu dostopen že več mesecev, si je na TikToku ogledalo več kot milijon ljudi.

@kurlyheadmarr

crazy😳

♬ Hoist the Colours - Colm R. McGuinness

Zanimivi so tudi komentarji začudenja pod videoposnetkom, denimo “Zmeraj sem mislil, da je bil svet v preteklosti črno-bel in da so se barve pojavile šele po letu 2000”.

Televizijski program, prikazan na videu, so posneli 14. aprila 1967, ko je drugi program televizijske postaje WMT-TV v Iowi kar sredi informativne oddaje svoje črno-belo oddajanje spremenil v barvno. Celoten videoposnetek si lahko ogledate spodaj:

Po navedbah Enciklopedije Britannice je bilo barvni televizor v Združenih državah Amerike mogoče kupiti od leta 1954 naprej, a je bil izjemno drag. Do konca tega leta ga je kupil zgolj en odstotek Američanov. Deset let kasneje, leta 1964, ga je še vedno imelo zgolj dva odstotka ljudi, četudi so programi počasi že začeli oddajati v barvah.

Prvi slovenski celovečerni barvni film pa je vsem znan film Srečno, Kekec, ki je izšel leta 1963.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje