Snežna nevihta z učinkom jezera paralizirala številna mesta

Svet 19. Nov 202213:39 0 komentarjev
PROFIEMDIA

Nevaren snežni metež je v petek ohromil zahodni in severni del države New York, ponekod je zapadlo več kot 1,5 metra snega. Danes ga pričakujejo še več. Med odstranjevanjem snega sta zaradi hudih telesnih naporov umrli dve osebi.

Ameriški meteorologi pojasnjujejo, da je šlo za poseben učinek na vreme, ki ga povzročajo mrzli vetrovi nad toplimi Velikimi jezeri na meji med ZDA in Kanado. Gre za tako imenovani učinek jezera (ang. lake effect), ki se lahko zgodi, ko se hladni vetrovi pomikajo nad vodo z višjo temperaturo. Ob dviganju vodne pare lahko ta zamrzne, zato lahko lokalno na uro zapade več deset centimetrov snega.

Največ snega je zapadlo južno od mesta Buffalo, severno od mesta pa skoraj nič. Nacionalna meteorološka služba je poročala, da je v enem dnevu v številnih krajih ob vzhodnem delu jezera Erie skupaj zapadlo več kot meter snega, v predmestju Buffala Orchard Park pa je padlo 168 centimetrov.

Šole so bile zaprte, v četrtek in petek so bile zaprte postaje železnice Amtrak v Buffalu, pri Niagarskih slapovih in Depewu. Številni leti na mednarodno letališče Buffalo Niagara in z njega so bili odpovedani.

Izvršni direktor okrožja Erie Mark Poloncarz je na Twitterju sporočil, da je bilo neurje krivo za dve smrtni žrtvi, ki sta bili povezani z odpovedjo srca med odstranjevanjem snega.

Lindsay DeDario/REUTERS
Lindsay DeDario/REUTERS
Lindsay DeDario/REUTERS
Lindsay DeDario/REUTERS

Še preden je začelo snežiti, je liga NFL sporočila, da bo nedeljsko domačo tekmo me ekipama Buffalo Bills in Cleveland Browns v ameriškem nogometu prestavila. Stadion Highmark je potem povsem zasul sneg.

Guvernerka New Yorka Kathy Hochul je v četrtek razglasila izredne razmere za dele zahodnega dela New Yorka, vključno z občinami ob vzhodu jezer Erie in Ontario.

Snežilo je tudi drugje po območju Velikih jezer. Na jugozahodu Michigana je državna policija sporočila, da je na avtocesti v okrožju Kalamazoo prišlo do naleta med 20 do 25 vozil, vendar niso poročali o hujših poškodbah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!