Trgovsko ladjo pred indijsko obalo zadel dron neznanega izvora

Svet 23. Dec 202312:26 0 komentarjev
Dron
Fotografija je simbolična (Foto: Roman Petushkov/REUTERS)

Brezpilotno letalo je pred indijsko obalo danes poškodovalo trgovsko ladjo, napad pa ni zahteval žrtev. Britanska družba Ambrey je sporočila, da je bilo napadeno plovilo povezano z Izraelom. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče.

Napad se je zgodil 200 morskih milj jugozahodno od Veravala v Indiji. Po podatkih britanske agencije za pomorsko trgovino UKMTO je zaradi napada na ladji zagorelo, a so požar že pogasili.

Podjetje Ambrey je medtem sporočilo, da je bila ladja za prevoz kemikalij, ki je plula pod liberijsko zastavo, povezana z Izraelom in je bila na poti iz Savdske Arabije v Indijo.

Agencija UKMTO, ki jo vodi britanska mornarica, je sporočila, da pristojni organi izvajajo preiskavo incidenta.

Odgovornosti za napad za zdaj ni prevzel nihče. Incident se je zgodil v času povečanih napetosti v Rdečem morju zaradi vojne med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas. Jemenski hutijski uporniki, ki jih podpira Iran, so namreč napadli več ladij ter zajeli z Izraelom povezano tovorno ladjo Galaxy Leader.

Po podatkih Pentagona so hutijski uporniki izvedli več kot 100 napadov z brezpilotnimi letali in raketami ter napadli deset trgovskih plovil iz več kot 35 različnih držav, še poroča AFP.

Napadi na ladijski promet od začetka vojne med Izraelom in Hamasom so velike pomorske družbe spodbudili, da so kljub višjim stroškom goriva svoje tovorne ladje preusmerile na daljšo pot okoli Afrike namesto skozi Sueški prekop.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!