Rusija bo skušala najti in preučiti strmoglavljeni ameriški dron

Svet 15. Mar 202311:02 > 19:51 9 komentarjev
MQ-9 Reaper
Simbolična fotografija (Vir: Profimedia)

Torkov incident nad Črnim morjem, v katerega sta bila vpletena ruska lovca in ameriško brezpilotno letalo, je sprožil bojazen, da bi napetost med Moskvo in Washingtonom še bolj eskalirala. V Kremlju so ocenili, da so odnosi med državama, ki incident razlagata vsaka po svoje, na najnižji točki. Še bolj pa bi jih lahko zapletla ruska napoved, da bodo skušali iz Črnega morja izvleči ostanke ameriškega izvidniškega drona in ga preučiti.

Torkov incident nad Črnim morjem je prvi znani dogodek, v katerega sta – prvič po začetku ruske invazije na Ukrajino lani – neposredno (fizično) vpleteni ameriška in ruska vojska. Po “srečanju” z dvema ruskima lovcema Su-27 je namreč ameriški dron MQ-9 Reaper svoj polet končal v Črnem morju. In sicer najverjetneje tako globoko, da ameriški uradniki niso prepričani, ali ga bodo lahko izvlekli, poroča CNN.

Če ZDA niso prepričane, da bodo uspele rešiti svoj brezpilotni letalnik, pa bo to poskusila Rusija. Kot je napovedal sekretar varnostnega sveta Ruske federacije Nikolaj Patrušev, bodo skušali iz morja izvleči ostanke drona in ga analizirati. Ameriške zračne sile naj bi pred strmoglavljenjem z brezpilotnega letala izbrisale vse občutljive podatke, piše CNN.

Iz ruske prestolnice so sporočili še, da se je ruski obrambni minister Sergej Šojgu zaradi incidenta danes na pobudo Washingtona po telefonu pogovarjal z ameriškim obrambnim ministrom Lloydom Austinom. Slednji je kmalu po pogovoru javnosti posredoval enako sporočilo, kot ga je podal na začetku srečanja kontaktne skupine.

Ameriška in ruska stran imata, kot je bilo pričakovati, vsaka svojo razlago o tem, kaj se je v torek pravzaprav zgodilo: medtem ko Američani trdijo, da sta ruski letali poškodovali propeler njihovega drona, pred tem pa sta nanj odvrgli gorivo, je ruski veleposlanik v ZDA Anatolij Antonov dogodek označil za “provokacijo” – “Ameriški brezpilotni letalnik se je načrtno in provokativno premikal proti ruskemu ozemlju z ugasnjenim radijskim odzivnikom”. Ruska stran prav tako vztraja, da je ameriški dron kršil meje režima, vzpostavljenega v času tako imenovane “posebne vojaške operacije”.

Incident nad Črnim morjem pa je še dodatno zapletel odnose med državama. Kot je ocenil tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov, so odnosi med ZDA in Rusijo na najnižji točki in v obžalovanja vrednem stanju.

ZDA se neposredno ne vpletajo v oborožene spopade v Ukrajini, a Kijevu obsežno pomagajo; med drugim z dobavo vojaške opreme in (težkega) orožja ter z rednimi nadzornimi preleti, navaja tiskovna agencija Reuters. Prek teh “nesprejemljivih aktivnosti” ZDA “zbirajo obveščevalne podatke, ki jih režim v Kijevu nato uporablja za napade na naše oborožene sile in ozemlje”, je komentiral Antonov, ki se je po incidentu na zagovoru na ameriškem State Departmentu po navedbah CNN zadržal dobre pol ure. Med drugim je izpostavil vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi se ruski dron približal New Yorku ali San Franciscu. Rusija po njegovih besedah prav tako “vsako dejanje z uporabo ameriškega orožja obravnava kot odkrito sovražno”.

Črno morje
Operational Command South press service/ REUTERS

Antonov je za CNN pogovor na State Departmentu označil za “konstruktivnega”, ameriški medij pa ne glede na to opozarja, da bi incident lahko pripeljal do večjih napetosti med ZDA in Rusijo. Tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost John Kirby je sicer komentiral, da prestrezanje ameriških letal z ruskimi nad Črnim morjem “ni neznan” pojav, pri čemer pa je torkovo ravnanje Rusije izstopalo po “nevarnosti, neprofesionalnosti in lahkomiselnosti”. Po njegovih besedah ZDA razmišljajo o objavi posnetkov incidenta.

Ameriški brezpilotni letalniki so na območju Črnega morja leteli že pred začetkom vojne pred dobrim letom dni. Droni MQ-9 Reaper so večji, prilagojeni za letenje na visoki višini in lahko v zraku ostanejo dalj časa, zato so primerni za spremljanje dogajanja na bojiščih v Ukrajini in na območju Črnega morja.

MQ-9 Reaper drone
Ameriški dron MQ-9 Reaper (PROFIMEDIA)

Obrambni minister ZDA Austin je nato danes Rusijo pozval, naj svoja letala ustrezno upravlja. Prav tako je napovedal, da ZDA s tovrstnimi preleti ne bodo prenehale. “Da ne bo pomote, ZDA bodo še naprej letele in delovale povsod, kjer to dopušča mednarodno pravo. Rusija pa mora svoja vojaška letala upravljati na varen in profesionalen način,” je dodal. Da bodo s svojimi operacijami v mednarodnem zračnem prostoru nadaljevali, je sicer že pred tem v torek zvečer sporočilo ameriško letalstvo.

Odziv ukrajinske strani

Aktivnosti ameriškega letalstva nad Črnim morjem je v torek med televizijskim gostovanjem upravičeval tiskovni predstavnik ukrajinskih zračnih sil Juri Ihnat. Povedal je, da Črno morje ni interno morje Rusije, saj da ga niso okupirali, kot so Azovsko morje. Kot je dejal, imata črnomorski obali tudi članici Nata Turčija in Romunija, kar pomeni, da ameriški droni na tem območju delujejo zakonito.

Četudi ima Rusija po mednarodnem pravu dostop do Črnega morja le na njegovem severovzhodu, pa od leta 2014 de facto nadzoruje anektirani ukrajinski polotok Krim, od začetka invazije lani pa še obale Azovskega morja v okupiranih in enostransko priključenih regijah Doneck, Zaporožje in Herson.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje