Trojica spoznana za krivo poskusa ugrabitve guvernerke v Michiganu

Svet 27. Okt 202210:20 0 komentarjev
Gretchen Whitmer
Profimedia

Državna porota Michigana je v sredo v mestu Jackson trojico obtoženih moških spoznala za krivo poskusa ugrabitve demokratske guvernerke Gretchen Whitmer leta 2020. Na državnem sodišču se je znašlo še več sodelujočih v zaroti, ki jih preganjajo tudi po zvezni zakonodaji.

Leta 2020 so se v Michiganu okrepila protivladna gibanja zaradi ukrepov guvernerke Gretchen Whitmer za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Predsednik ZDA Donald Trump, čigar vlada je uvajala podobne ukrepe, je podpiral nasprotnike guvernerke in proteste, ki pa se potem niso postavili proti republikanski zvezni vladi, ampak le proti državni, ki je demokratska.

Člani protivladne skupine Wolverine Watchmen, 28-letni Joe Morrison, njegov 44-letni tast Pete Musico ter 24-letni Paul Bellar so bili v sredo spoznani za krive podpore terorističnim dejanjem, članstva v kriminalni tolpi in posedovanja orožja. Sodnik jih je do 15. decembra, ko jim bo izrekel dolge zaporne kazni, poslal nazaj za zapahe.

Naklep za ugrabitev in mučenje guvernerke, s čimer so imeli namen izzvati državljansko vojno, si je omislil Adam Fox, ki je bil avgusta na zveznem sodišču spoznan za sodelovanje v zaroti za ugrabitev. Obsojen je bil še en sozarotnik, dva sta priznala krivdo, dva pa sta bila oproščena.

Po razkritju zarote s pomočjo informatorja FBI Dana Chappela so aretirali skupaj 14 oseb. Od teh se jih pet sooča s pregonom v okrožju Antrim.

“Obsodba je dokaz, da nasilje in grožnje nimajo prostora v naši politiki. Tisti, ki vnašajo delitve z nasilnimi zarotami, bodo kaznovani,” je sporočila guvernerka, ki se 8. novembra na volitvah bori za nov mandat.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!