Trump na pragu republikanske predsedniške nominacije. Jo bo osvojil že v torek?

Svet 03. Mar 202409:13 0 komentarjev
Donald Trump
Foto: REUTERS/Jay Paul

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump potrjuje svoj primat v vrstah republikancev. V soboto je zmagal na strankarskih volitvah v treh zvezdnih državah in je tako rekoč že na pragu predsedniške nominacije. Dovoljšnjo podporo za slednjo bo zelo verjetno dobil že v torek, ko bodo glasovali republikanski volivci v 17 zveznih državah.

Najresnejši republikanski kandidat Donald Trump je v soboto zmagal na strankarskih volitvah za predsedniškega kandidata ameriških republikancev še v zveznih državah Missouri, Michigan in Idaho, poročajo ameriški mediji. S tem je nekdanji predsednik ZDA dobil velik zagon v tekmi za pridobitev republikanske nominacije na strankarski konvenciji.

Pričakovati je, da si bo potrebno podporo brez težav zagotovil že 5. marca na t. i. super torek, ko bodo glasovali volivci v 17 zveznih državah in ozemljih naenkrat. Protikandidatka Nikki Haley je po porazu v Južni Karolini sicer dejala, da bo v tekmi za strankarsko nominacijo vztrajala do super torka.

Na novembrskih volitvah se bo Trump najverjetneje pomeril z aktualnim predsednikom iz vrst demokratske stranke Joejem Bidnom. Za demokrate je bila tekma za strankarsko nominacijo odločena že aprila lani, ko je Biden oznanil odločitev, da se bo potegoval za drugi mandat. Biden je Trumpa premagal na predsedniških volitvah leta 2020.

Demokratske in republikanske strankarske volitve in zborovanja se bodo nadaljevali do konvencij obeh strank. Republikanci jo bodo imeli julija v Milwaukeeju, demokrati pa avgusta v Chicagu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!