Trump naftnim podjetjem obljubil milijardo za odpravo politik v korist okolja

Svet 10. Maj 202408:41 0 komentarjev
donald trump
Foto: Steven Hirsch/REUTERS

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je direktorjem naftnih podjetij za milijardo dolarjev obljubil odpravo vseh politik v korist okolja.

Bivši predsednik ZDA Donald Trump je direktorjem naftnih podjetij v ZDA obljubil, da bo odpravil vse politike v korist okolja, če zberejo milijardo dolarjev za njegovo predsedniško kampanjo, je v četrtek poročal ameriški časnik Washington Post, ki se sklicuje na udeležence srečanja aprila v Mar a Lagu na Floridi.

Volilni štab demokratskega predsednika ZDA Joeja Bidna, katerega zelene ukrepe želi Trump odpraviti, je Trumpa obtožil, da je delavske družine prodal “veliki nafti” za denar za volilno kampanjo.

Washington Post je navedel, da se je Trump zavezal, da bo takoj odpravil zamrznitev dovoljenj za nov izvoz utekočinjenega zemeljskega plina (LNG), ki jo je uvedla Bidnova vlada. Naftarjem je povedal, da je milijarda dolarjev drobiž v primerjavi s koristmi, ki jih bodo imeli, ko bo razveljavil vse podnebne ukrepe.

Prav tako naj bi energetskim direktorjem – približno dva ducata iz podjetij, med katerimi so Venture Global, Cheniere Energy, Chevron in Exxon – povedal, da bo na dražbi prodal več naftnih zakupov v Mehiškem zalivu in odpravil omejitve vrtanja nafte in plina na Aljaski.

Bidnovih 370 milijard za prehod ZDA v čisto energijo

Bidnov podnebni akcijski načrt za leto 2022 namenja približno 370 milijard dolarjev za subvencije za prehod ZDA v čisto energijo.

Trump tako kot večina republikancev ne verjame v podnebne spremembe zaradi človeških dejavnosti in je v svojem predsedniškem mandatu takoj umaknil ZDA iz pariškega podnebnega sporazuma o omejevanju globalnega segrevanja.

“Donald Trump se obnaša kot zlobnež iz stripa, ki ponuja prodajo usode planeta za ček v višini milijarde dolarjev,” je sporočila podnebna skupina Evergreen Action.

“Pripravljen je dobesedno izročiti pero Exxonu in Chevronu, da napišeta politike, ki bodo zavrle ameriški podnebni napredek in zastrupile naše skupnosti,” so dodali.

Bidenova kampanja je Trumpa označila za lutko svojih največjih donatorjev. “Trump se ne bori za to, kar je najboljše za ameriške družine, cenejšo energijo ali naše podnebje – skrbi ga le zmaga na teh volitvah,” so sporočili iz Bidnove kampanje.

“Joeja Bidena nadzorujejo okoljski skrajneži, ki skušajo uresničiti najbolj radikalno energetsko agendo v zgodovini in prisiliti Američane v nakup električnih vozil, ki si jih ne morejo privoščiti,” pa je za tiskovno agencijo AFP dejala tiskovna predstavnica Trumpove kampanje Karoline Leavitt.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!