Trump napovedal predsedniško kandidaturo

Svet 16. Nov 202206:14 2 komentarja
Donald Trump
Octavio Jones/REUTERS

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je na svojem posestvu Mar a Lago na Floridi sinoči v skladu s pričakovanji napovedal, da se bo leta 2024 spet potegoval za položaj predsednika ZDA. Pred svojimi podporniki se je norčeval iz demokratov in jih označil za poražence vmesnih volitev pretekli torek in dodal, da so predsednico predstavniškega doma Nancy Pelosi odpustili s položaja.

“Ameriška vrnitev se začenja v tem trenutku. Naznanjam kandidaturo za predsednika ZDA,” je dejal 76-letni Trump, ki je malce pred tem to storil tudi uradno z oddajo dokumentov Zvezni komisiji za volitve (FEC).

V ognjevitem, uro dolgem govoru je Trump hvalil svoje dosežke in ostro kritiziral naslednika Joeja Bidna. “Zagotovil bom, da Joe Biden ne prejme dodatnih štirih let,” je napovedal.

Ameriški analitiki po vrsti ocenjujejo, da se je Trump za zgodnjo najavo kandidature odločil iz več razlogov. Na prvem mestu naj bi bilo upanje, da se bo s tem otresel kazenskega pregona.

Ta mu grozi zaradi odtujitve zaupnih dokumentov iz Bele hiše, ščuvanja privržencev k napadu na kongres in zaradi poskusov sprevračanja izida predsedniških volitev, med drugim s pritiskom na državne uradnike Georgie, da mu samovoljno dodajo manjkajoče glasove.

Najbolj verjetna je skorajšnja obtožnica zaradi tajnih dokumentov, ki pa je pravosodni minister ZDA Merrick Garland doslej še ni vložil zaradi nenapisanega pravila, da se 60 dni pred volitvami obtožnic, ki bi lahko vplivale na potek volitev, ne vlaga.

Je Trump kandidaturo zgodaj napovedal zaradi DeSantisa?

Razlog za zgodnjo napoved kandidature naj bi obenem ležal tudi v značaju Trumpa, ki želi biti vedno v ospredju pozornosti medijev, po vmesnih volitvah pa se žarometi in strankarska pozornost obračajo proti guvernerju Floride Ronu DeSantisu.

Trumpa številni v stranki skupaj s konservativnimi mediji, kot je Fox News, krivijo za neuspeh republikancev na vmesnih volitvah. Skrajni kandidati z njegovo podporo namreč niso dosegali uspehov v tesnih državah in republikanci so zaradi tega ostali brez senatne večine. Bodo pa najverjetneje prevzeli tesno večino v predstavniškem domu kongresa.

Trump trenutno nima dostopa do množičnih družbenih medijev, kot sta Facebook in Twitter, ki sta ga izključila zaradi ščuvanja k napadu na kongres. Twitter ga sicer pod novim vodstvom Elona Muska lahko kmalu sprejme nazaj. Trumpov lasten družbeni medij Truth nima dovolj uporabnikov.

Po republikanskem neuspehu na vmesnih volitvah so Trumpa poleg televizije Fox News zapustili tudi časopisi, kot sta New York Post in Washington Examiner, Wall Street Journal pa nikoli ni bil navdušen nad njim.

Vendar pa Trump ohranja močan vpliv na republikansko volilno bazo. Leta 2016, ko se je potegoval za republikansko kandidaturo, Trump prav tako ni imel na svoji strani konservativnih medijev ali republikanskih politikov. Prepričal pa je volilce, in politiki ter mediji so sledili.

Ron DeSantis
Marco Bello/REUTERS

Po vmesnih volitvah mu je svetoval, naj se ne spušča v predsedniško kandidaturo

Trump sicer čuti nevarnost 44-letnega DeSantisa in ga je že začel napadati ter mu zagrozil, naj se ne spušča v predsedniško kandidaturo, ker bo spravil na dan negativne informacije o njem. V svojem slogu ga je tudi poimenoval DeSvetohlinskega.

De Santis mu je v torek odvrnil, naj si raje ogleda rezultate zadnjih volitev, ko je sam zanesljivo osvojil drugi mandat za guvernerja, Florida pa je trenutno trdno v republikanskem taboru. DeSantis je tudi dejal, da bo nekdanji predsednik težko privabil neodvisne volilce kljub vsem pomanjkljivostim Bidnove vlade. Izidi volitev leta 2018, 2020 in 2022 dajejo DeSantisu prav.

Čeprav ohranja vpliv na bazo republikanskih volilcev, pa na volišča privablja več demokratov kot pa sami demokratski kandidati. Vodstvo demokratov je nad njegovo kandidaturo zaradi tega navdušeno, ciniki pa izpostavljajo, da je sedaj s tem prvič priznal, da je izgubil volitve 2020.

Tudi neodvisnim volilcem in tudi vse večjemu delu republikanskih volilcev je glede na izide dovolj njegovega pogrevanja poraza leta 2020 s trditvami o volilnih prevarah, ki jih doslej ni nihče dokazal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje