Trump od vrhovnega sodišča zahteva, da razveljavi odločitev o odvzemu imunitete

Svet 13. Feb 202407:59 > 08:10 0 komentarjev
Donald Trump
Foto: PROFIMEDIA

Odvetniki nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa so vrhovno sodišče zaprosili, naj ustavi uveljavitev odločitve zveznega prizivnega sodišča. To je Trumpu zavrnilo imuniteto pred kazenskim pregonom posebnega tožilca Jacka Smitha zaradi spodnašanja izida predsedniških volitev leta 2020.

Odvetniki Donalda Trumpa so vrhovnemu sodišču sporočili, da nameravajo najprej zahtevati obravnavo zahteve po imuniteti pred celotnim prizivnim sodiščem, saj je prejšnji teden odločal le tričlanski senat prizivnega sodišča. Če ne bodo uspešni, se bodo spet pritožili na vrhovno sodišče.

Trumpovi odvetniki trdijo, da mu sodišče z dolgim sojenjem med predsedniško kampanjo, škodi v bitki za predsedniški stolček. “Večmesečno kazensko sojenje predsedniku Trumpu na vrhuncu volilne sezone bo korenito oviralo njegove možnosti, da kandidira proti predsedniku Bidnu,” so po poročanju BBC zapisali odvetniki nekdanjega predsednika.

Vrhovno sodišče ZDA čaka še na mnenje posebnega tožilca, nakar se lahko odloči, da pritožbo Trumpovih odvetnikov sprejme ali jo zavrne. Na vrhovnem sodišču imajo sicer večino konservativci.

Donald Trump
Foto: PROFIMEDIA

Če bi prošnji ugodili, bi to pomenilo precejšnjo zamudo v prelomni kazenski zadevi. Če pa prošnjo zavrnejo, se lahko sodni proces pred zvezno sodnico Tanyo Chutkan v Washingtonu, katerega začetek je bil sprva predviden 4. marca, nadaljuje.

Analitiki: Trump poskuša zavleči sodni proces do novembrskih volitev

Ameriški pravni analitiki ocenjujejo, da Trump skuša zavleči sodni proces do predsedniških volitev novembra, na katerih upa na zmago. V tem primeru bi se lahko kazenskemu pregonu izognil z odstavitvijo posebnega tožilca.

Trump je obtožen, da je spodnašal izid volitev, na katerih je bil poražen, in da je privržence prepričal o napadu na kongres 6. januarja leta 2021. Trump trdi, da je vse, kar je delal, spadalo v okvir njegovih uradnih dolžnosti in ima zaradi tega imuniteto.

Prizivno sodišče je ta argument gladko zavrnilo. Med drugim je sklenilo, da bi potrditev splošne imunitete predsedniku podrla celoten sistem delitve oblasti v ZDA na izvršno, zakonodajno in sodno, ker bi bil predsednik nad vsemi vejami oblasti.

Sojenje zoper Donalda Trumpa v Georgii
Sojenje zoper Donalda Trumpa v Georgii (Foto: PROFIMEDIA)

Med volilno kampanjo se Trump sooča s štirimi obtožnicami

V času, ko se Trump poteguje za Belo hišo, ga poleg primera volitev 2020 čakajo še trije kazenski postopki. V zvezni državi Georgia so zoper njega vložili obtožnico zaradi domnevnega poskusa razveljavitve izidov volitev leta 2020 v tej zvezni državi. Na Floridi pa so zoper Trumpa vložili obtožnico zaradi ravnanja s tajnimi dokumenti po odhodu iz Bele hiše. V New Yorku pa se je Trump znašel na sodišču zaradi domnevnega prikritega plačila zvezdnici filmov za odrasle Stormy Daniels. V vseh primerih se je Trump izrekel za nedolžnega, njegova ekipa pa je kazenske zadeve poskušala prestaviti na čas po volitvah.

Trump po kritikah svojih izjav zatrjuje, da je okrepil Nato

Po valu kritik na račun izjave, da bi Rusijo spodbudil k napadu na članice, ki ne izpolnjujejo finančnih obveznosti do Nata, je Trump v ponedeljek zatrdil, da je v času svojega mandata okrepil zavezništvo. “Nato sem okrepil,” je na družbenem omrežju Truth Social zapisal Trump. “Ko sem 20 državam povedal, da ne prispevajo svojega deleža in morajo plačati, če tega ne bodo storile, pa bodo ostale brez ameriške zaščite, je začel pritekati denar. Po toliko letih, v katerih so stroške krile ZDA, je bilo to čudovito videti,” je zapisal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!