Trump zaupne dokumente videl kot “pogajalski adut za rešitev svojih težav”

Svet 11. Okt 202211:20 1 komentar
Donald Trump
David 'Dee' Delgado/REUTERS

Saga okoli strogo zaupnih vladnih dokumentov, ki jih je nekdanji predsednik Donald Trump iz Bele hiše odnesel domov, postaja vse bolj razburkana. Zdaj je v javnost pricurljalo, da naj bi Trump tajne dokumente odnesel, ker je želel barantati z nacionalnimi arhivi ZDA, da mu v zameno zanje izročijo dokumente, ki zadevajo preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016, ko je bil Trump izvoljen, poročajo tuji mediji.

Po poročanju tujih medijev naj bi bil Donald Trump jezen na upravo nacionalnih arhivov Združenih držav Amerike (ZDA), ker mu ta ni izročila dokumentov, za katere je trdil, da dokazujejo njegovo nedolžnost glede ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016 ter domnevno krivičnost preiskave FBI in posebnega tožilca Roberta Muellerja.

Ta je namreč ugotovil, da se je Rusija v volitve vpletala v Trumpovo korist. Dokazov za sodelovanje Trumpove kampanje z Rusi sicer ni našel, odločitev o Trumpovem oviranju preiskave pa je prepustil kongresu. Trump je preiskavo ruskega vpletanja v volitve – kot tudi vse druge proti njemu – označil za “lov na čarovnice”.

Nekdanji Trumpov odvetnik Michael Cohen je pred dnevi v pogovoru za Salon dejal, da je nekdanji predsednik zaupne dokumente videl kot pogajalski adut, da bi se izognil zaporu – torej kot rešitev za svoje težave. Dodal je še, da bi njegov nekdanji varovanec lahko zaupne informacije predal tujim nasprotnikom, ob tem je omenil Rusijo in Iran.

Ob odhodu iz Bele hiše naj bi nekdanji predsednik osebno zapakiral več škatel z zaupnimi in drugimi dokumenti ter jih odnesel na Florido, čeprav bi jih moral po zakonu predati nacionalnim arhivom. Svojim svetovalcem je dejal, da bo dokumente zamenjal s tistimi, ki jih od nacionalnih arhivov zahteva – ti pa so ga prijavili pravosodnemu ministrstvu. Nekaj dokumentov je vrnil, vendar ne vseh, preostanek so agenti FBI avgusta na njegovem floridskem posestvu zaplenili.

Trump je v težave spravil tudi svoje odvetnike, ki ga branijo v tožbi, s katero zasežene dokumente zdaj zahteva nazaj. Ena od njegovih odvetnic Christina Bobb je junija podpisala izjavo, da so bili nacionalnim arhivom maja letos vrnjeni vsi dokumenti. Televizija NBC pa poroča, da Bobb, sicer tudi voditeljica skrajno konservativne televizije One America News, sodeluje s pravosodnim ministrstvom v nadaljevanju preiskave. Po njenih besedah so jo v podpis izjave prisilili.

V podpis izjave naj bi jo prisilil Trumpov drug odvetnik Evan Corcoran, vendar pa je sama vztrajala in izsilila, da so v izjavo dodali, da potrjuje predajo vseh dokumentov “po informacijah, ki so ji bile zagotovljene”. S tem se je zaščitila pred kazenskim pregonom v primeru neresnične izjave.

Po njeni izjavi se je preiskava nadaljevala, saj so v nacionalnih arhivih vedeli, da niso dobili vseh dokumentov, o čemer so obvestili FBI. Pravosodno ministrstvo naj bi imelo tudi tajnega sodelavca ali sodelavko v Trumpovi graščini.

Med preiskavo 8. avgusta so agenti FBI zaplenili več kot 100 dokumentov z oznako zaupno. Trump v medijih in na svojih zborovanjih trdi, da so mu agenti zaupne dokumente podtaknili med preiskavo, medtem ko si njegovi odvetniki tega na sodišču ne upajo trditi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje